Zdravlje
OSOBNI IZBORI I ODLUKE

Prepoznajte vlastitu ovisnost
Objavljeno 20. ožujka, 2017.
Svojim osobnim izborima dovodimo se u situaciju da ugrozimo svoj život

Danas više nego ikada govorimo o slobodi, ljudskim pravima, demokraciji, očekujući da će nam to omogućiti osobni rast i razvoj, te da to istovremeno podrazumijeva i da ćemo biti sretni i zadovoljni. Je li baš tako? U isto vrijeme Ustavom RH, kao i drugim deklaracijama o ljudskim pravima zagarantiranu slobodu svojim odlukama sami ograničavamo.

Želja za popularnošću, pripadanjem “celebrity krugovima”, dovode često u poziciju nezadovoljstva, tuge, zamjeranja, ljubomore, nestanka životne radosti. Nerealizirane želje kompenziraju se prekomjernim gledanjem TV-a (brojnih sapunica, reality showa), kupnjama bez financijskog pokrića, igranjem igrica, bjesomučnim vježbanjima ili prekomjernim hranjenjem, odlaskom u kladionice... Svatko od nas može se prepoznati bar u jednome, ako ne i u više nezdravih izbora. Dio populacije, posebice mladih, odlučuje se na pretjeranu konzumaciju alkohola, te različitih psihoaktivnih tvari.

Kada u javnosti govorimo o ovisnostima, tada je prva pomisao najčešće svima ovisnost o drogama. Konzumaciju alkohola gotovo smatramo normalnom, a u našim područjima ono je i društveno prihvatljivo. Različite oblike igara na sreću, kladionice, kockarnice ..., doživljavamo kao mogućnost stjecanja financijske dobiti. Zdrava pamet nam jasno ukazuje da bilo koji proizvod u ovom slučaju - listići sportske prognoze, automati i slično, namijenjen je zaradi vlasnika, a ne igrača.

O alkoholu znamo mnogo, ovom prilikom naglasit ću utjecaj alkohola kod mladih vozača, koji na ovaj način izazivaju teške prometne nesreće u kojima stradavaju osobno, ali i unesrećuju i druge sudionike u prometu.

Komunikaciju danas prečesto svodimo na društvene mreže. Dobrobiti od istih su velike ali nerijetko i zamagljene zlouporabom – od pretjeranog korištenja, razvijanja štetnih navika do ovisnosti, kao i neprimjerenih komunikacijskih obrazaca, kao što su netolerancija, vrijeđanja i sl.

Opterećeni nametnutim nam idealom ljepote, što znači „biti mršav“, danas je dovelo do brojnih slučajeva anoreksije i bulimije u djevojčica i mladih djevojaka. Amenoreja (gubitak menstruacije), problemi sa srcem, čitav niz metaboličkih bolesti, samo su dio simptoma ove bolesti. A na suprotnoj je strani prekomjerna tjelesna težina, kao rezultat nepravilne prehrane i izostanka tjelesne aktivnosti. Mr Marija Kribl, dr. med.

Zašto su mladi najrizičniji za razvoj ovisnosti?

Iako su tijelom naizgled odrasli, intelektom i emocijama često su još nedovoljno zreli za donošenje zdravih odluka i prosudbi, ali to je uvjetovano zakonitostima psihofizičkog razvoja. Naime, prije svega sustav kontrole, odnosno područja mozga zadužena za to, u razvoju su sve do 25. godine života. Nadalje, zbog nezavršenog procesa razvoja moždanih struktura bilo koja psihoaktivna tvar, kao i bilo koja adiktivna aktivnost (aktivnosti o kojima brzo postajemo ovisni) dovodi do poremećaja, odnosno bržeg razvoja ovisnosti u ovoj razvojnoj dobi, u odnosu na kasniju životnu dob. Napetosti, nemiri - koji su prisutni kako zbog nesklada koji postoji između tjelesne, intelektualne, socijalne i nagonske zrelosti, nedostatnog osjećaja sigurnosti i privrženosti, kao i različiti stupnjevi zahtjevnosti prilagođavanja na vanjske čimbenike - mlade često guraju u izbore trenutačnog zadovoljenja i kroz želju za izmijenjenim stanjima svijesti. Posljednjih mjeseci svjedoci smo sve češće zlouporabe i tzv. „osvježivača prostora“. Popularnost tih tvari među mladima povećana je zbog njihove dostupnosti i legalnosti. Štetne posljedice istih vrlo su velike.

Možda ste propustili...

SPECIJALNA BOLNICA ZA ORTOPEDIJU I TRAUMATOLOGIJU AKROMION

Novosti u liječenju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana