Osijek
TRIBINA AKADEMSKE ZAJEDNICE “ANTE STARČEVIĆ”

Koja su prava roditelja po rođenju djeteta s poteškoćama u razvoju
Objavljeno 17. ožujka, 2017.

Udruga “Mogu” i Akademska zajednica “Ante Starčević” HDZ-a Osječko-baranjske županije organizirali su u četvrtak tribinu o temi “Prava roditelja po rođenju djeteta”. Na tribini su govorile Marija Vrkić iz osječkog Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te docentica Ivana Flanjek s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Svrha je ove tribine bila upoznati roditelje djece s poteškoćama u razvoju na njihova prava koja proizlaze iz hrvatskih zakona te im pružiti mogućnost da dobiju odgovore na pitanja koja ih muče.

“Ovu smo tribinu organizirali s idejom da pojasnimo roditeljima djece s poteškoćama u razvoju na što jednostavniji način kako zapravo ostvariti pojedina prava te koji su razlozi gubitka prava. Pritom mislim na pravo na dopust i pravo na rad s pola radnog vremena kao temeljnim pravima zajamčenim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama”, istaknula je Vrkić.

Doc. dr. sc. Ivana Flanjak govorila je o uporabi pčelinjih proizvoda s ciljem očuvanja zdravlja.

- Smatram da je bitno naglasiti važnost primjene pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja svih ljudi, posebice djece. Pčelinji proizvodi koriste se u prehrani ljudi još od početaka čovječanstva i znaju se njihova određena pozitivna svojstva, međutim, ta su svojstva vezana isključivo uz iskustvene dokaze. Stoga sve veće korištenje meda nameće nama, znanstvenicima, potrebu za znanstvenim dokazima takvih pozitivnih učinaka. Naime, znanstveno je dokazano da pčelinji proizvodi imaju antimikrobno i antioksidativno djelovanje, da utječu na poboljšanje metabolizma i na samu probavu te na oporavak nakon fizičkih aktivnosti”, rekla je Flanjak.

Inicijatorica tribine i predsjednica Akademske zajednice “Ante Starčević”, dr. sc. Željka Šapina istaknula je kako je cilj ove tribine bio napraviti nešto dobro za ovu zajednicu, tj. za najranjiviju skupinu, a to su djeca i roditelji.

- Akademska zajednica okuplja akademske građane i intelektualce svih profila koji su zainteresirani u pridonošenju općem dobru i cilj te zajednice je da budemo blagoslov svojoj sredini - naglasila je Šapina. S. Goll

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike