Objavljeno 17. ožujka, 2017.
KAPTOL
Jedna od aktivnosti Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap Kaptol je međusobno ocjenjivanje vina. Ove godine u osam tjednih ciklusa kušali su se i ocjenjivali uzorci 90 vina od uroda 2016. godine.
– Počeli smo prije nekoliko godina s ovim načinom ocjenjivanja vina, prvo da se vinari nauče degustaciji, ali i da na vrijeme uoče gdje su griješili u proizvodnji. U tome su pomogli poznati stručnjaci, enolozi i iskusni proizvođači. Nakon ocjenjivanja održana je i analiza, ali i predavanje o načinu njegovanja vina. To je za vinare puno značilo, i danas su oni spuno educiraniji, poznaju svoja i vina članova udruge, znaju gdje su griješili i kako pogreške popraviti. Danas više kod vinara kaptolačkog vinogorja nema loših vina, ona su sve bolja i bolja i spremna za tržište – istaknuo je predsjednik udruge Ferdinand Novak.
Jedna je od osnovnih primjedbi gotovo svih stručnjaka koji su dolazili na ocjenjivanje da su im vina sve bolja, ali i dalje izjednačena u kvaliteti. Još nema vinara koji se jako ističe kvalitetom pojedine sorte, što je nužno, jer na taj način se stvara brand. Na tome trebaju poraditi oni koji su dobivali bolje ocjene ili su na natjecanjima dobivali nagrade. Mišljenja su to profesora s Veleučilišta u Požegi Stanka Zrinšćaka i Josipa Mesića, enologa Ivana Marincla i enologa Ivice Peraka, poznatih vinara Ivana Enjingija i Vlade Krauthakera i ostalih koji su podržali ovu aktivnost vinara, uključili se i pomogli svojim znanjem.AGM Kruna