Regija
14. PČELARSKI DANI U VINKOVCIMA

Došlo pedesetak izlagača iz cijele regije
Objavljeno 17. ožujka, 2017.

U Vinkovcima su jučer počeli 14. Pčelarski dani, manifestacija koja je okupila pčelare iz cijele Vukovarsko-srijemske županije, ali i šire. Organizator Pčelarskih dana je Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije, a tom su prigodom za pčelare, kao i za posjetitelje, organizirali i Međunarodni pčelarski sajam opreme i proizvoda sa stručno-edukativnim skupom, na kojem sudjeluje 50-ak izlagača i predavača iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske.

Prema riječima predsjednika županijskih pčelara Stipe Rimca, posjetitelji će i ove godine imati priliku vidjeti sve bitno što se tiče pčelara i proizvodnje meda, kušati med, ali i nabaviti opremu koja im nedostaje. Na otvaranju Pčelarskih dana bila je i v.d. tajnika Hrvatskog pčelarskog saveza Ankica Dušević, koja je rekla kako podaci o uvozu govore da na tržištu Hrvatske nedostaje meda.

– Prema nekim podacima, prošle godine uvezli smo oko 1100 tona meda. Pola te količine potom je izvezeno, a ostatak je ostao na našem tržištu – rekla je Dušević. Na novinarsko pitanje koliko je slavonski med danas prepoznat u EU, kazala je kako je on u postupku priznavanja, nakon čega će se vidjeti koliko je prepoznatljiv.

U sklopu ovogodišnjih Pčelarskih dana subotnji je dan rezerviran za stručno-edukativna predavanja o utjecaju klimatskih promjena na pčele.

Izložbeno-prodajni sajam je, pak, otvoren i u subotu, od 9 do 17 sati, uz besplatan ulaz, u sali Barun Trenk, u Genscherovoj ulici 22. Među pokroviteljima sajma je i Ministarstvo poljoprivrede.S.Butigan

1100

tona meda uvezla je Hrvatska prošle godine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike