Regija
DRŽAVNA ERGELA

Registriran Centar za skupljanje sjemena
Objavljeno 17. ožujka, 2017.

ĐAKOVO - Rješenjem Ministarstva poljoprivrede, pri Državnoj ergeli Đakovo i Lipik registriran je Centar za skupljanje sjemena kopitara. Nakon nekoliko nadzora, naime, utvrđeno je kako ova državna ustanova zadovoljava zakonom propisane uvjete za te aktivnosti. Projekt je pokrenut prije dvije godine, kada se u suradnji s Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu napravila stručna podloga o prednostima umjetnog osjemenjivanja na ovim ergelama. U proteklom razdoblju prikupljala su se iskustva u samom postupku umjetnog osjemenjivanja, ali se prikupljala i oprema koja je nužna za dobivanje pozitivnog rješenja Ministarstva.

– Zdravstvena zaštita konja naše ustanove na vrlo je visokoj razini i prati trendove velikih uzgoja konja u Europi, s kontinuiranim monitoringom zdravstvenog stanja. Ako se tomu pridoda i visoka razina selekcijskog pritiska u cilju uzgoja što kvalitetnijih životinja, umjetno osjemenjivanje je logičan slijed podizanja ukupne kvalitete naše ustanove. Osim što će se znatno smanjiti rizik sa stajališta zdravstvene zaštite i fizičkog ozljeđivanja pastuha, smanjit će se dinamika korištenja pastuha jer će se jednim postizanjem ejakulata osjemeniti nekoliko kobila - ističe ravnatelj Nidal Korabi.

Cijeli projekt ne staje samo na državnim ergelama, već je u planu da se u sljedećoj pripusnoj sezoni sjeme nekih lipicanskih pastuha ponudi na tržište, s konačnim ciljem da ergele u svojoj ponudi osiguraju nekoliko vrhunskih pastuha čije će sjeme biti raspoloživo za korištenje upravo preko umjetnog osjemenjivanja. S.Ž.

Najčitanije iz rubrike