Regija
VELIKO ZANIMANJE ZA TRIBINU

Žene koje su krojile povijest Valpovštine
Objavljeno 18. ožujka, 2017.

VALPOVO - Prostorije Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo bile su pretijesne da bi primile sve zainteresirane koji su došli poslušati izlagače na tribini “Istaknute žene u povijesti Valpovštine”. Tribinu je organizirao Ogranak Matice hrvatske (MH) u Valpovu u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom, a obuhvaćeno je do sada vrlo slabo poznato područje, čak i u povijesnoj literaturi. Kako je priopćio Mihael Sučić, magistar povijesti, uz moderiranje profesora Ivana Tonkovića iz Ogranka MH, o istaknutim ženama Valpovštine od srednjega vijeka pa sve do početaka 21. stoljeća govorili su dr. sc. Dinko Župan, iz Hrvatskog instituta za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Stjepan Najman, iz valpovačkog ogranka MH, i Mihael Sučić, iz Muzeja Slavonije.

Publika je bila iznenađena podacima o brojnim ženama koje su pridonijele razvoju Valpovštine, područja od Donjeg Miholjca pa sve do Valpova i Petrijevaca na istoku i rijeke Vuke na jugu, u svim područjima života – od gospodarstva, kulture, politike do vjere. Mihael Sučić govorio je o Uršuli, Barbari i Margareti Morović iz 15. stoljeća, koje su pridonijele širenju i jačanju kršćanstva, ali i gradnji utvrde Valpovo, jedne od najvećih u kontinentalnoj Hrvatskoj. Od te utvrde može se vidjeti još kula, jedan od najočuvanijih ostataka srednjovjekovne arhitekture u Hrvatskoj.

Žene su bile osnovica vjerskog života sela ranonovovjekovne Valpovštine, što je bilo uobičajeno i u ostalim dijelovima Slavonije. Spomenute su i plemkinje iz obitelji Prandau i Normann, koje su pridonijele gospodarskom razvoju vlastelinstva Valpovo, naročito u podizanju vrtlarija. Budući da su muški članovi obitelji umirali prije ženskih, u pojedinim su razdobljima 19. stoljeća žene bile glave kuće.

I za razvoj kulture i školstva u Valpovštini bile su iznimno važne učiteljice tijekom 19. i 20. stoljeća, o čemu su govorili Dinko Župan i Stjepan Najman. Učiteljice su tijekom druge polovine 19. stoljeća bile slabije plaćene i manje poštovane od učitelja. Mnoge su, uz svakodnevne obveze u školi, radile i u medijima, pri čemu su pokušavale na što zanimljiviji način širiti kulturu među stanovništvom. Izlaganja su završila spomenom operne dive Mice Glavačević (Valpovo, 1916. — Zagreb, 1974.), čiji je sopran oduševljavao publiku diljem Hrvatske. L. Aničić

Spomenute su i plemkinje iz obitelji Prandau i Normann, koje su pridonijele gospodarskom razvoju

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike