Regija
SOCIJALNI PROGRAM

3139 osoba u Županji dobilo pomoć
Objavljeno 18. ožujka, 2017.

ŽUPANJA - Iz proračuna Županje za realizaciju socijalnog programa u 2016. godini utrošeno je 1.374.334,17 kuna. Prava iz socijalne skrbi ostvaruju građani koji pri centru za Socijalnu skrb ostvaruju pravo na stalnu pomoć te građani koji ostvaruju novčani prihod manji od zakonom utvrđene osnovice. Različite oblike pomoći lani je koristilo 3139 korisnika. Grad u prosjeku mjesečno ima 150 korisnika koji imaju pravo na pomoć za troškove stanovanja, podmirenje dijela mjesečnih troškova najamnine, struje, vode i odvodnje, plina te odvoza smeća, a riječ je oko 90 obitelji i 60 samaca. U 2016. godini podneseno je 165 zahtjeva za podmirenje dijela mjesečnih troškova stanovanja i tu je utrošeno oko 404.000 kuna. U okviru tog programa građani mogu dobiti jednokratnu novčanu pomoć i različite potpore - podmirenje troškova prehrane učenika, prijevoza učenika i studenata, troškova redovitog programa predškolskih ustanova za djecu s posebnim potrebama te pružanje različitih jednokratnih potpora.

- Raspon dobi korisnika kreće se od prvog mjeseca života do 90. godine starosti. S obzirom na radni status, među korisnicima prava na pomoć najviše je radno sposobnih nezaposlenih osoba, a zatim slijede radno neaktivne osobe, odnosno djeca predškolske dobi, učenici, studenti, umirovljenici te radno nesposobne osobe, stoji u Izvješću o utrošenim sredstvima koje potpisuje predsjednik Odbora za izradu i praćenje socijalnog programa Mato Matić. Lani je, u povodu uskrsnih, a potom i božićnih blagdana te za Sv. Nikolu obiteljima i djeci slabijeg imovinskog stanja podijeljeno 750 poklon-paketa.

Gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević  ističe da su potrebe velike, puno ljudi danas jako teško živi i mnogi su, napominje, prisiljeni pregaziti svoj ponos i doći zatražiti jednokratnu novčanu pomoć.
- Kao čovjeka najviše me boli kada mi dođe majka i za svoju djecu traži pomoć za nabavku najosnovnijih stvari koje bi svakom djetetu danas trebale biti dostupne. Uvijek nastojimo biti socijalno osjetljivi i dalje ćemo, u okviru mogućnosti, pomagati našim  sugrađanima i  nastojati im bar donekle olakšati tešku životnu situaciju u kojoj se nalaze, zaključuje Miličević.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

U prosjeku mjesečno imaju 150 korisnika koji imaju pravo na pomoć za troškove

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike