Novosti
PRIPREME ZA MATURU - IZVOR FRUSTRACIJA

Unatoč pripremi u školi, roditelji maturanata skupo plaćaju privatnu poduku
Objavljeno 18. ožujka, 2017.
Učenike nerijetko privatno pripremaju isti profesori koji im predaju u školi

Iako većina srednjih škola organizira za svoje učenike pripreme za državnu maturu, brojni roditelji dodatno plaćaju edukacije i privatne instrukcije iz predmeta koje će njihovom djetetu pomoći da se što bolje pripreme za važan ispit na kraju srednjoškolskog obrazovanja. Matura je često izvor frustracija i maturantima i njihovim roditeljima, a razlozi su brojni - pojedini prigovaraju lošem obrazovnom sustavu koji djecu ne priprema dovoljno kvalitetno za ispit, drugi se žale na tzv. kampanjsko učenje, zbog kojeg djeca ne usvajaju gradivo sustavno, a treći na pretjeran strah od ispita koji i nije “toliki bauk kako tvrde prijašnje generacije”.

Nadopuna

U svakom slučaju pripreme za državnu maturu i ovoga su proljeća u punom jeku. U Osijeku za maturante besplatne pripreme osim škola organizira i mladež nekih političkih stranaka, a pripreme prema određenim cijenama provode i brojni centri za edukaciju, neki od najpoznatijih u Osijeku su EdukOs, Algebra, Ad hoc i Presto.

Pripreme za ljetni rok državne mature koji se održava tijekom lipnja, centri najčešće organiziraju u veljači, ožujku, travnju i svibnju. U centrima ističu da cilj priprema nije samo ponoviti gradivo koje su učenici tijekom četverogodišnjeg školovanja obradili, nego ga i nadopuniti sadržajima koji se u školama nisu obradili dovoljno. U skladu s Pravilnikom o polaganju državne mature, maturanti u centrima mogu pripremati obvezne predmete državne mature - hrvatski jezik, strani jezik (engleski ili njemački) i matematiku te izborne predmete, čija se ponuda razlikuje ovisno o kojemu je centru riječ, a najzastupljeniji su kemija, fizika, biologija, psihologija, politika i gospodarstvo, informatika, povijest i sociologija. Cijene priprema kreću se od 200 do više od 3000 kuna.

Iako se prije svega u školama redovito besplatno organiziraju pripreme za državnu maturu, mnogi se maturanti i njihovi roditelji radije odlučuju na plaćenu varijantu u centrima za edukaciju u kojima nerijetko učenike za maturu pripremaju isti profesori koji im predaju u školi, a gdje će za to morati izdvojiti pozamašnu svotu novca. Ista je situacija i s privatnim instrukcijama. U razgovoru s roditeljima, učenicima, profesorima i centrima za edukaciju pokušali smo saznati treba li uistinu učenicima dodatna priprema koju roditelji moraju masno platiti.

- Smatram da bi četiri godine gimnazijskog nastavnog programa u principu trebale pripremiti učenike za državnu maturu. Problem koji se javlja kod učenika je “kampanjski” način učenja, zbog kojega onda u znanju imaju mnogo rupa te su im potrebne dodatne pripreme - objašnjava Mirna Kurtović, profesorica engleskog jezika u II. gimnaziji Osijek te ističe kako smatra da su pripreme koje se besplatno organiziraju u većini škola dovoljne za uspješno polaganje državne mature, ali da nema ništa protiv plaćenih priprema u centrima za edukaciju na kojima će učenici ponoviti gradivo.

Nestručni profesori?

Nekolicinu osječkih gimnazijalaca zamolili smo da nam pojasne zašto su im potrebne dodatne pripreme i jesu li zadovoljni onim što im nude njihove škole.

- Plaćam privatne pripreme iz kemije i fizike te pripreme iz matematike u centru za edukaciju, zbog bolje organizacije i odnosa s predavačem te rada u manjim grupama koji omogućuje lakše vraćanje na dijelove gradiva koji su mi nejasni – otkrila nam je Marija, maturantica III. gimnazije. Maturantica I. gimnazije Ivana i maturant Ekonomske i upravne škole Luka, plaćaju privatne pripreme iz matematike i engleskog jezika, zato što se u njihovim školama uopće ne provode pripreme, ili se provode samo iz biologije i fizike. Maturant II. gimnazije Marko, plaća privatne pripreme iz fizike i kemije te pripreme iz matematike u centru za edukaciju, zato što smatra da profesori koji predaju u školi nisu dovoljno stručni da ih pripreme za maturu.

Otac jednog maturanta Ekonomske i upravne škole, koji je želio ostati anoniman, ispričao nam je kako pripreme za maturu, osim što su stresne za učenike, nisu jeftine za njihove roditelje. Instrukcije u jednom centru za edukaciju za dva predmeta – engleski i hrvatski jezik, plaća 1600 kuna.

- Moram priznati da, iako nije malo novca, nije mi žao izdvojiti tu svotu za školovanje svoga sina, jer mislim da je obrazovanje jedna od najvažnijih stvari koju kao roditelj moram osigurati. Međutim, svakodnevno se pitam zašto je naš obrazovni sustav takav da gotovo nema učenika srednje škole koji može svladati gradivo bez instrukcija. To nije dobro i zapravo ukazuje na veliki problem s obrazovnim sustavom koji definitivno nije dobar. Poduzetnici neprestano ponavljaju kako učenici koji završe strukovne škole nisu osposobljeni za rad u struci, dok učenici gimnazija, primjerice, imaju nenormalno širok i opsežan program. Moja kćerka, koja pohađa gimnaziju, ima 15 predmeta, dok njezina kolegica u Londonu ima upola manje!? - kazao nam je ovaj roditelj.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Kristijan Šimičić

direktor centra za edukaciju EdukOs

NAJVIŠE PROBLEMA S MATEMATIKOM

- Pripreme za maturu drastično povećavaju šansu za upis na željeni fakultet samo ako postoji kvalitetna suradnja maturanata i profesora koji ih pripremaju. Ta suradnja ovisi o kvaliteti i motivaciji profesora, odgovornosti i predanom radu maturanata te velikom broju sati utrošenih na pisanje zadaća. Kada se sve zbroji, odličan rezultat ne može izostati. S druge strane, profesori koji rade u školama i vode besplatne pripreme za maturu nisu plaćeni za dodatan angažman pa je upitna i njihova motivacija da kvalitetno odrade pripreme. Nadalje, kada je nešto besplatno, djeca ne očekuju mnogo od toga, neredovito dolaze na pripreme, ne pišu zadaće i onda rezultati ne mogu biti kvalitetni – ističe Kristijan Šimičić, direktor centra za edukaciju EdukOs. Objašnjava da maturanti najviše problema imaju s matematikom, potom s engleskim jezikom, fizikom te hrvatskim jezikom, dok su kemija i biologija najmanje traženi predmeti. Najčešći polaznici njihovih priprema su gimnazijalci, među kojima prednjače učenici s boljim prosjekom.

CIJENE OVISE O PREDMETIMA I PAKETIMA

Cijene priprema u centrima razlikuju se ovisno o predmetima i paketima, a roditeljima se nudi mogućnost obročnog i kartičnog plaćanja te popusti i pogodnosti ako djeca upišu više predmeta. Tako će maturante i njihove roditelje priprema matematike A razine stajati 749 kuna u EdukOsu, 800 kuna u Prestu, 850 kuna u Ad hocu te 1472 kune u Algebri. Za pripremu hrvatskog, engleskog ili njemačkog jezika u navedenim centrima za A ili B razinu izdvojit će od 600 do 800 kuna. Ad hoc i Edukos u ponudi imaju i pripremu pisanja eseja u iznosu od 200 i 299 kuna. Cijene priprema izbornih predmeta u ovim centrima kreću se od 522 do 855 kuna. Algebra nudi i pakete priprema u kojima maturanti mogu kombinirati razine obveznih predmeta te pakete priprema za Medicinu, Farmaciju i Tehniku, čije se cijene kreću se od 2326 do 3180 kuna.

Zašto je naše školstvo takvo da gotovo nema učenika koji može svladati gradivo bez instrukcija, pitaju se roditelji

nije jeftino

CIJENE PRIPREMA KREĆU SE OD 200 DO VIŠE OD 3000 KUNA