Novosti
ZAKONI SU KOMPLICIRANI

Odvjetnicima pomoći ne mogu ni roboti
Objavljeno 18. ožujka, 2017.

U Europi i SAD-u pravne usluge, nakon zdravstvenih, čine najveću uslužnu industriju, a obrazovane se odvjetnike pokušava zamijeniti raznim aplikacijama ili robotima. O takvim je trendovima bilo riječi na obilježavanju 35. Dana hrvatskih odvjetnika.

- Danas u SAD-u većina sudskih slučajeva završi nagodbom, pa se većina pravnih poslova svodi na čitanje dokumenata, ispunjavanje i sastavljanje ugovora. Zato je kompanija Ross Intelligence razvila vrstu umjetne inteligencije kojoj je glavna zadaća pomoći odvjetnicima s papirologijom. Ross koristi snagu superkompjutora kako bi prolazio kroz velike količine podataka i kako bi naučio najbolje pomoći korisnicima - istaknuo je odvjetnik Tonči Ravlić.

Uz programe, robote i aplikacije koji se izravno nude klijentima za njihovu samostalnu uporabu, potrebno je napomenuti da i dalje postoji mogućnost pogrešaka u radu strojeva, a onda se postavlja pitanje posljedične odgovornosti i naknade štete koju takvo pružanje pravne pomoći može nanijeti klijentima. Takvo pružanje pravne pomoći narušava i osnovu odvjetništva - povjerljiv odnos odvjetnik - klijent, odnosno odvjetničku tajnu, i, što je najvažnije, postavlja pitanje kvalitete pravne pomoći koju takvim alternativnim načinima dobiva klijent.

Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, naglasio je kako samo neovisnim odvjetništvom i etičnim obavljanjem odvjetničke službe možemo očuvati naš pravni sustav i osigurati ostvarenje prava naših građana. “Nemamo nikakav strah od konkurencije, ni raznih aplikacija, jer nitko ili ništa drugo ne može bolje od nas odvjetnika poznavati komplicirane, neusklađene i brojne hrvatske zakone i propise.” Također je upozorio na nejednakost položaja odvjetnika iz zemalja članica EU u mogućnosti pružanja odvjetničkih usluga na jedinstvenom europskom tržištu odvjetničkih usluga te da naša država mora kod primjene i tumačenja Direktiva EU voditi računa o zaštiti hrvatskih odvjetnika, tradiciji našeg pravnog sustava, koji pripada kontinentalnom pravu, i posebno o specifičnostima našeg malog tržišta odvjetničkih usluga. M.Muškić

Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata

Najčitanije iz rubrike