Kultura
U SUBOTU KONCERT U HNK-U OSIJEK

Koncert zahvale HKUD-a “Osijek 1862.” svojim jubilarcima i publici
Objavljeno 18. ožujka, 2017.

Tradicionalni svečani koncert “Pozdrav proljeću” Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Osijek 1862.” održat će večeras (subota, 18. ožujka), u 20 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek.

“Ovogodišnji koncert bit će poseban. Uz obilježavanje 155. obljetnice osnutka osječkog pjevačkog društva “Esseger Gesangsverein”, čiju tradiciju kulturnog i glazbenog djelovanja nastavljamo, na svečanom koncertu koji smo nazvali 'Pozdrav proljeću i jubilarcima' čestitat ćemo i našim dugogodišnjim vrijednim aktivnim članovima. Jubilej slave Lidija Neznanović, voditeljica najmlađe tamburaške skupine i vokalna korepetitorica (30 godina), Damir Doležal, umjetnički plesni voditelj (40 godina), Stjepan Juriša, voditelj najmlađe skupine plesača (45 godina) i Duško Topić, umjetnički glazbeni voditelj (50 godina). Nastupit će ukupno 114 izvođača i osamnaestoro najmlađih plesača, kaže tajnik-producent HKUD-a “Osijek 1862.” Tihomir Slivka.

U godinama koje su slavljenici proveli u nastupima, putovanjima, probama, treninzima..., mnogo je uglavnom lijepih događaja, no svaki od njih ponekog se najradije sjeća.

“Aktivno sam plesao 25 godina, a posebno se sjećam svog prvog boravka u SAD-u 1984. godine. Jedan bračni par, oduševljen mojim plesom, htio me usvojiti. Pratili su me tijekom turneje cijelom Amerikom, a na završnom koncertu u Kanadi, u Torontu, darovali su mi buket od 100 ruža”, rekao je Stjepan Juriša.

“U nizu prekrasnih koncerata, putovanja i druženja sjećam se turneje po Kini. Doista je bilo prekrasno, no kako smo se spuštali prema jugu klima je bila sve toplija pa smo nastup morali imati u sedam sati ujutro, jer zbog vlage i temperature, tada je bilo nemoguće čak i slušati, a kamoli pjevati i plesati”, prisjetio se Damir Doležal.

“Zanimljiv mi je svakako moj dolazak u HKUD s kolegicom Vesnom Svalinom. Željele smo podijeliti rad s pjevačima pa smo na jednoj probi, zadivljeni folklornim pjevanjem, o kojem nismo znali mnogo, pale s četiri povezane stolice na kojima smo sjedile”, sjetila se svog dolaska u HKUD Lidija Neznanović.

“Pedeset mi je godina prošlo kao tren, no sjećam se kad su daleke 1967. u glazbenu školu došli predstavnici omladinske organizacije i pitali tko zna svirati tamburu. Čudna vremena nisu nam dala da se javimo, no učiteljica je prozvala nas sedmoricu. Od tada sam tu 50 godina, a 45 sam glazbeni voditelj”, prisjetio se Duško Topić.

U svojim sjećanjima svi su se prisjetili brojnih nastupa u različitim i dalekim dijelovima svijeta do kojih bismo teško došli da ih tamo nije odvela tamburica.

Darko KOVAČEVIĆ

na pozornici

VIŠE OD STO PLESAČA, PJEVAČA I SVIRAČA

Slavonijo, o baš te volim

Koncept koncerta je standardan. Bit će iz dva dijela, a na programu je osam koreografija. Šećemo se kao i uvijek našom cijelom Hrvatskom. Od naše Slavonije, preko Podravine, Međimurja i Liburnije, pa završavamo s dubrovačkim Linđom. Uz nastupe naših vokalnih skupina i tamburaškog sastava za kraj koncerta spremamo specijalitet nazvan “Slavonijo, o baš te volim”, kaže Tihomir Slivka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike