Sport
NAKON ISPADANJA IZ KUPA

Zoran Lesjak nasjeo na Vešovićevu provokaciju
Objavljeno 17. ožujka, 2017.
Nećemo nikada saznati kako bi sve završilo da se nije dogodilo isključenje

Osijekov lov na finale hrvatskog Kupa završio je bez velike priče. Rijeka je bila i ostala nerješiova enigma za bijelo-plave ove sezone. Pet puta su igrali i svih pet puta je Rijeka pobijedila.

Treba li nešto dodati toj statistici ili pričati o tome jesu li Riječani zasluženo otišli u finale? Osijek je vjerovao, nadao se, imao strategiju kako zaskočiti teškog suparnika, ali sve se to ugasilo zbog jedne nepromišljenosti. Zoran Lesjak je inače miran tip, ali u 49. minuti je zamračio, udario je Vešovića, zaradio isključenje i uništio san suigračima i navijačima. San o finalu. Još gore, ostavio je toliko otvorenih pitanja na koja bismo željeli znati odgovor. Trener Zoran Zekić u poluvremenu je mijenjao, želio je krenuti u napad, bar po jedan pogodak koji bi posve promijenio lice te utakmice. No, nismo dočekali vidjeti kako bi te promjene djelovale.

Kazna Lesjaku

Vešović je mučki provokator. Namjerno je nagazio Lesjakovu ruku u dvoboju, ali to ne opravdava kasniju reakciju igrača Osijeka. Nasjeo je na provokaciju i plasirao nogu u Vešovićev trbuh.

- Mogu ga razumjeti kao igrača, ali ne i kao profesionalca. Nije se smio dati isprovocirati. Ispričao se, ali bit će kažnjen prema klupskom pravilniku jer je stavio suigrače u vrlo neugodnu poziciju. I to je to. Ne treba ga razapinjati. Dogodi se - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

To je bio prijelomni trenutak susreta. Dotad je nada živjela. Osijek nije igrao nešto posebno, ali samo jedan pogodak u mreži Rijeke promijenio bi puno toga. Uostalom, zaostatak od dva pogotka ne lovi se tako da se ide glavom kroz zid. To obično završi obrnuto. Zekić je imao strategiju. Ona se temeljila na neprimanju pogotka i općem napadu u posljednjih 20-ak minuta, ali onda je toj strategiji “uklizao” Lesjak.

- Do isključenja stvari su se za nas dobro razvijale. Nažalost, nećemo nikada saznati kako bi završilo da se nije dogodilo to isključenje. Čestitaam svojim igračima koji su se brojčano inferiorni hrabro borili s odličnim protivnikom, dali su sve od sebe i do kraja se potrošili - kaže Zekić.

Trener Rijeke Matjaž Kek zanimljivo je opisao tri proljetna susreta s Osijekom.

- Bile su to sve otvorene utakmice u kojima smo imali sreće da se prvi ključni detalj okrene na našu stranu.

Zekić je na to replicirao jednako zanimljivo.

- To se zove - kvaliteta.

I doista, Rijeka ju je pokazala tako što je stečenu brojčanu prednost munjevito, u samo osam minuta, pretvorila u vodstvo od dva pogotka. I tu je priči bio kraj.

Sjajno navijanje

No, ako je fabulu na terenu pokvarilo isključenje, izvan njega, na tribinama se događala lijepa stvar. Nakon onih mučnih slika s Poljuda, u Gradskom vrtu smo svjedočili pravoj nogometnoj atmosferi. Navijači Osijeka bili su sjajni, bodrili su i nosili bijelo-plave, a na kraju su ih ispratili dugom pjesmom kao da su pobijedili. To je zapravo najveća priča te utakmice jer se u poplavi negativizma u Osijeku dogodilo nešto krajnje pozitivno. Zato, navijačima kapa dolje. Takvim su držanjem doista bili 12. igrač.

- Velika hvala našim vjernim navijačima. Dojmila me se slika s kraja utakmice kada su dečki s tribina pjesmom čestitali našim nogometašima za ono što su pružili, bar kada je borbenost u pitanju. To je bit nogometa, igrači i navijači zajedno u pobjedama i porazima. Nadam se kako ćemo im se, u nadolazećim susretima, znati odužiti za tu bezrezervnu podršku - kaže Zekić.

Zadovoljstvo je vidjeti tu navijačku masu. Osijeku kao gradu treba takav pokret, takva pozitivna priča, nešto što će nas ujediniti i okupiti. NK Osijek je na dobrom putu i to stvarno veseli. Porazi su sastavni dio sporta, a kad još izgubiš od boljeg suparnika, ne treba očajavati, nego nastaviti “bildati” da bi ga jednog dana pobijedio. Rijeka je u ovom trenutku bolja, i to je cijela priča, a o tome svjedoči i svih pet pobjeda koje je ostvarila protiv Osijeka u ovoj sezoni. Dojam je kako joj je Osijek sa svakom novom utakmicom sve bliže, no pustimo sad Rijeku. U subotu je novi derbi, onaj slavonski, najbolja prilika za povratak na pobjedničku stazu.

Dalibor KELER

navijanje

POZITIVNO OZRAČJE UNATOČ PORAZU

LESJAKA ČEKA KAZNA

Zoran Lesjak snosit će posljedice zbog isključenja u susretu protiv Rijeke. Trener Zoran Zekić apelirao je na medije da ne razapinju Lesjaka zbog toga što je učinio, ali mu nema namjeru progledati kroz prste. Lesjak će biti strogo kažnjen jer je suigrače ostavio na cjedilu.D.Kl.

Zoran Zekić

trener NK Osijek novinarima

NEĆU NIKOME ŠUTJETI

Što sam govorio klupi Rijeke? Drago mi je što ste me to pitali. Da samo čujete što oni nama govore na Rujevici. Nemam problem s Matjažom Kekom, već s Ivanom Manceom, koji vječno nešto kuka i žali se. Nekad mi jednostavno prekipi. Nisam bezobrazan, ali u Osijeku neću nikome šutjeti i dopustiti bahaćenje.

5

puta ove sezone Rijeka je svladala Osijek, a čak tri puta slavila je u Gradskom vrtu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike