Osijek
ZELENI ČETVRTAK

Salata i čaj od maslačka za čišćenje jetre
Objavljeno 16. ožujka, 2017.

Nakon tmurnih i hladnijih dana, sunce je izmamilo brojne građane na tržnicu kako bi se opskrbili domaćim svježim povrćem i voćem za pripremu ukusnih i zdravih obroka. Već poznata gošća Zelenog četvrtka, Marica Završki iz Darde, ovaj je put posjetiteljima pripremila bogatu salatu za čišćenje organizma, koja ih je unatoč gorkastom okusu oduševila.

- Salata je bazirana na maslačku, u nju se dodaje još i rikola, zelena salata, izdanci od cikle, ulje od sikavice, granulat od sikavice, ljubice, ivančice, maćuhice i sve se potom začini jabučnim octom i soli te promiješa – objašnjava Završki kako salatu i mi možemo kod kuće pripremiti.

Pripremila je i čaj od korijena maslačka te kruh od integralnog brašna s lanenim i chia sjemenkama koji je potom namazala maslačkovim sirupom.

- Maslačak je veliki čistač jetre, bubrega i krvi. Kako u kući obavljamo proljetno čišćenje, tako bismo nakon zime trebali obaviti i proljetno čišćenje organizma, jer, priznajmo, jeli smo puno kobasice i drugih suhomesnatih proizvoda – ističe Završki.

Ako se i vi dolaskom proljeća osjećate umorno, pospano, potišteno, razdražljivo te nemate dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih zadataka, pravo je vrijeme da probate ovu salatu i očistite svoj organizam. J. Pejaković

Jasenka PEJAKOVIĆ
Bogata ponuda sezonskog povrća

Iako je tek polovina ožujka, na glavnoj tržnici bogata je ponuda povrća. Tako je cijena vezica mladog luka i rotkvice 5 ili 6 kuna, blitve 5 kuna, dok je glavica zelene salate između 5 i 8 kuna. Cijena mrkve kreće se između 8 i 10 kuna za kilogram, dok je peršin prilično skuplji (od 12 do 20 kn/kg). Kilogram cvjetače iznosi 15 kuna, špinata 10 kuna, kupusa između 6 i 15 kuna, a poriluka između 10 i 12 kuna. S.Bć.

Najčitanije iz rubrike