Osijek
DOBRA NAJAVA RIJEČNOG TURIZMA

Ako Drava to dopusti, u Osijek će uploviti 78 kruzera
Objavljeno 17. ožujka, 2017.

Drugu i petu srijedu u svibnju, datumski je to 10. i 31., ljubitelji riječnih brodova mogu zabilježiti u svojim rokovnicima. Naime, u obje će srijede u Osijeku u pristaništu uz plovni objekt Galija istodobno biti usidrena tri velika kruzera! Poprilična gužva na ne baš tako maloj Dravi.

A za ovu se sezonu, koja se otvara s početkom travnja, u Osijek, prema raspoloživim informacijama Lučke uprave, najavljuje dolazak ukupno 78 kruzera. Prvi, Prinzessin Sisi, najavljen je za srijedu, 5. travnja, a sezonu će kao posljednji zaključiti River Discovery II 18. listopada.

U međuvremenu će u pravilnim razmacima, od dva do pet dana, redovito pristajati riječni putnički brodovi. Najviše u svibnju i rujnu, po 17! Ukupno 78 kruzera, što je najava za novu rekordnu sezonu. Naime, rekord zasad drži 2014. godina, kada je na pristaništu Galija bilo evidentirano 50 pristajanja.

No, valja biti oprezan u najavama jer poznato je kako dolazak kruzera do Osijeka ovisi o vodostaju Drave. Ako je prenizak - kruzeri ne ulaze u Dravu, ostaju na pristaništu Batina, na Dunavu. No to ne znači da gosti ne dolaze u Osijek, tada se za njih organizira prijevoz autobusom. Već prema tome jasno je kako se Osijek uspio pozicionirati na turističkoj karti kružnih putovanja Dunavom od Beča do Crnog mora. Pokazalo se kako je zgodno, uz to što je riječno pristanište u samom središtu grada, i to što Osijeku obiluje brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima te pritom turisti imaju i iznimno srdačan prijam.

S druge strane, govori se kako Osijek nema previše koristi od ovih gostiju jer aranžman uključuje pružanje cjelokupne usluge na kruzeru. Prema dosadašnjim iskustvima, ovi turisti za boravka u glavnom gradu Slavonije potroše skromnih deset eura. No to bi i nama trebao biti dodatni izazov...

Istina, boravak “kruzer-turista” u Osijeku je na bazi poludnevnog programa - brodovi koji pristaju ujutro dižu sidro poslijepodne, a oni koji dolaze poslijepodne odlaze navečer. Ipak, do sada je kroz Osijek, prema evidenciji Lučke uprave, prošlo ukupno 16.600 turista. Pojedionačno najviše 2014. godine - njih 5400. Nije zanemarivo ni to što kruzeri u Osijek dovode goste tijekom srpnja i kolovoza, što je svojevrsno spajanje proljetno-jesenske (kongresne) sezone.

Prošle je godine sezonu dolazaka zaključio kruzer Prinzessin Sisi, koji ove godine početkom travnja otvara novu sezonu. Očekuje se dolazaka bar 18 različitih kruzera. D. Kuštro

178

putnika, najviše s jednog kruzera, u Osijek je došlo prošlog rujna brodom Emmerald Dawn

Najčitanije iz rubrike