Novosti
PROCJENA UN-A

Demografski smo među deset najugroženijih
Objavljeno 17. ožujka, 2017.

Vezani članci

PROBLEM IMOVINE KOJA NIKOMU NE PRIPADA

Slavonska sela puna praznih i zapuštenih kuća bez nasljednika

Marin Škibola, saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, upozorio je na lošu demografsku sliku Hrvatske koja, istaknuo je, prema UN-ovim podacima o demografskim procjenama pripada među deset demografski najugroženijih zemalja svijeta.

- Natalitet se neće moći popraviti sve dok se Vlada ne obračuna s privatnim bankama i ne nametne im restrikcije i veće kontrole. Banke lihvare naš narod, dok im Vlada u tome drži ljestve. Tek kad naše ljude oslobodimo od dužničkog ropstva, tada možemo razgovarati o nekim pronatalitetnim mjerama, do tada je to obična propaganda u režiji elite - poručio je Škibola nakon stanke koju je o toj temi zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Kao ključno rješenje za pronatalitetnu politiku, podsjeća, Vlada nudi subvencioniranje rata kredita u iznosu od 50 posto na četiri godine. “Takva mjera je naizgled pozitivna, a realno pogoduje ponovno bankama zbog povećanja potražnje nad kreditima s jedne strane, a na štetu države, jer će se povećati proračunski deficit u korist privatnih banaka”, ocijenio je.

Mladi će se, upozorava, navući na te kredite te upasti u dužničko ropstvo. “To se zove podmetanje noge pred slijepca, što je inače vrlo nemoralan čin”, rekao je Škibola. “Do 2100. Hrvatska bi mogla pasti na samo 2,61 milijun stanovnika. Ključ svake demografske politike je ekonomska sloboda pojedinca. Prema podacima Fine, zadnjeg dana 2016. u blokadi je bilo 327.176 građana, a njihov dug iznosio je 41,16 milijardi kuna”, naveo je.

Tomislav Žagar, uime Kluba Mosta, također je upozorio na problem demografije i iseljavanja ljudi iz Hrvatske. “Nama nestaju cijela naselja”, naglasio je Žagar, te kao primjer uzeo naselje Križnica u općini Pitomača i Gornje Viljevo u kojima, kaže, i u 21. stoljeću još nema asfalta. H

Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren