Regija
PRIJEDLOG ŽUPE:

Dan grada će biti na Petrovo
Objavljeno 16. ožujka, 2017.

ĐAKOVO

Na dnevnom redu 26. sjednice Gradskog vijeća Đakova, koja će biti održana u ponedjeljak, naći će se i prijedlog statutarne odluke o izmjeni Statuta grada Đakova. Izmjena se odnosi na obilježavanje Dana grada kojeg su Đakovčani do sada obilježavali 8. svibnja, a prijedlog je da to u buduće bude 29. lipnja, na Petrovo. U Statutu bi tako ubuduće trebalo pisati kako su zaštitnici grada Đakova sv. Petar i Pavao, a da je Dan grada 29. lipnja. Prijedlog je to, kako nam je pojasnio gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, đakovačke Župe Svih svetih.

- Prihvatio sam inicijativu Župe Svih svetih i donekle ju malo izmijenio. Bez obzira na to što u samom Đakovu imamo dvije župe, uz ovu Svih svetih tu je i Župa Dobrog pastira, a nekoliko župa je i u prigradskim naseljima. Smatram da je Petrovo nekako svima nama Đakovčanima u srcu, s obzirom na to da je to bio, i jest najveći blagdan - pojašnjava gradonačelnik Vinković.

Međutim, kaže, proslava Petrova razvojem Đakovačkih vezova pomalo je pala u sjenu.

- Na grbu grada Đakova nalaze se sv. Petar i Pavao, pa je predloženo da upravo zaštitnici grada Đakova budu sveti Petar i Pavao, s obzirom na to da je i katedrala prvostolnica sv. Petra. Split ima svetog Dujma, Dubrovnik svetog Vlaha, a mi svetog Petra i Pavla - kaže Vinković.

Gradonačelnik napominje i da su ove godine već sve pripreme za obilježavanje Dana grada u svibnju napravljene, pa je njegov prijedlog da ta odluka stupi na snagu 1. srpnja te bi od iduće godine Petrovo i službeno bilo proglašeno kao Dan grada, usko povezano i s obilježavanjem Đakovačkih vezova.

Do sada se Dan grada obilježavao 8. svibnja, zato što je najstariji sačuvani srednjovjekovni dokument izdan u Đakovu bio onaj prvog bosansko-đakovačkog biskupa Ponse, koji datira iz spomenutog datuma 1252. godine, kojim potvrđuje da je primio bulu pape Inocenta IV., od 23. svibnja 1250. godine. Kao godina nastanka naselja Đakovo spominje se 1239. godina, tada je hrvatski herceg Koloman bosanskome biskupu Ponsi predao đakovački posjed, što je darovnicom, poveljom kralja Bele III., 1244. godine pismeno potvrđeno. Od tog trenutka vidljiva je kroz povijest čvrsta povezanost Crkve i Grada. Kako se navodi u obrazloženju promjene datuma Dana grada ta povijesna veza bila je razlog da skupština Općine Đakovo na sjednici održanoj 18. travnja 1991. godine, donese Odluku prema kojoj se Dan grada Đakova obilježava 8. svibnja, a od 1997. godine Odredba o Danu grada Đakova ugrađena je u Statut Grada.

- Tijekom vremena sve više se pokazivala potreba za revidiranjem te odluke. Naime, važnost okupljanja urbanog stanovništva oko zajedničkog sveca zaštitnika u gradnji identiteta samoga grada nije samo činjenica prošlog, povijesnog značenja, nego i živa sastavnica suvremenosti hrvatskog urbaniteta. Vođen tom mišlju, odlučio sam prihvatiti inicijativu Župe Svih svetih Đakovo, čije je Pastoralno vijeće predložilo da se Dan grada slavi na svetkovinu sv. Petra i Pavla - navodi se u obrazloženju gradonačelnika Vinkovića.M.Muškić

Višednevni program još 1932.

“Prema podacima iz župnog arhiva, Dan sv. Petra u našem gradu obilježavao se višednevnim programom još 1932., a katedrala je posvećena sv. Petru. Time je i samo Đakovo stavljeno pod zaštitu tog apostolskog prvaka, dok se sv. Pavao uz sv. Petra nalazi i u grbu grada Đakova”, navodi gradonačelnik Vinković.

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike