Regija
DOBILI SPOR PROTIV DRŽAVE

Spriječili ovrhu od dva milijuna kuna
Objavljeno 17. ožujka, 2017.

ĐURĐENOVAC

Visoki upravni sud Republike Hrvatske poništio je presudu Upravnog suda u Osijeku i rješenje Ministarstva financija o uplati 1,975.790 kuna u državni proračun na ime duga Općine Đurđenovac nastalog s naslova otkupa stanova nad kojima postoji stanarsko pravo.

Pravomoćna presuda donesena je nakon dvije godine, a upravni spor vodio se zbog nepriznavanja obveze da se dio prikupljenih sredstava od prodaje stanova nad kojima postoji stanarsko pravo refundira Ministarstvu financija.

Naime, odredbama Zakona o prodaji stanova koje prodaju općina ili grad propisano je da se novac koji se ostvari prodajom stanova što ih prodaju općina ili grad u visini od 55 posto doznačuje u državni proračun, a 45 posto sredstava zadržava prodavatelj i koristi za rješavanje stambenih pitanja socijalno ugroženih osoba. Obveza javnog davanja nastala je u razdoblju od 2002. do 2014. godine te je Ministarstvo financija teretilo Općinu za gotovo dva milijuna kuna, a na temelju financijske evidencije Općine. No Općina nije dala za pravo Ministarstvu financija i nije priznala cjelokupan iznos duga. Tvrdila je da na ime refundacije ima nezastarjeli dug od 459.023 kune, za koji je predložila obročnu otplatu. Također, za dio duga smatrala je da je nastupila zastara.

Za Visoki upravni sud navodi Općine o priznanju duga nisu bili sporni. Naime, u obrazloženju presude Visokog upravnog suda stoji kako se podaci financijske evidencije Općine ne mogu smatrati priznanjem duga, s obzirom na to da potvrda salda dugova sama po sebi nije pravni akt dužnika sa značenjem priznanja duga. Između ostalog, ističe se da, “polazeći od toga da priznanje duga mora biti jasno, određeno i bezuvjetno, odnosno da mora biti takvo da se na nedvojben način očituje dužnikova volja da dug zaista priznaje, podaci knjigovodstvene evidencije ne mogu se smatrati priznanjem duga”.

A slučaj je dospio do suda jer Općina nije imala druge do podignuti tužbu kako bi zaustavila ovršni postupak kojim je Ministarstvo financija prisilnim putem htjelo naplatiti dva milijuna kuna duga. Načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović tvrdi da je Općinu želio spasiti od financijskog kolapsa, a tužba je podignuta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog pogrešne primjene materijalnog prava.

Snježana FRIDL
NEDOBRONAMJERNE AMBICIJE

Načelnik Topalović podsjeća da je sve počelo 2014. godine proračunskim nadzorom utvrđivanja zakonitosti izvršavanja proračuna Općine prema narudžbi lokalnih političara.Tadašnji lokalni političari, vođeni nedobronamjernim ambicijama, u suradnji s tadašnjim vrhom u državi, pokušali su financijski slomiti Općinu te su poslali nadzor, a onda je ubrzo stigla i ovrha na dva milijuna kuna. Nije bilo lako. Borba na sudovima trajala je dvije godine, ali smo na kraju pobijedili. Znači, bili smo u pravu. Uspjeli smo dobiti presudu, zaštiti proračun i osigurati financijsku stabilnost i funkcioniranje Općine – kazao je Topalović.

Najčitanije iz rubrike