Kultura
OSJEČKI DIZAJNER ODLAZI U KINU

Marko Jovanovac: Učit ću ih europski dizajn, a oni mene kineski jezik
Objavljeno 17. ožujka, 2017.

Suradnja ministarstava dviju država obično urodi nekim plodom, a kada su ta ministarstva iz kulturnoga sektora, logično je da profitiraju kultura i umjetnost. Dizajn, i to onaj grafički, ovaj će put Osječanina Marka Jovanovca - kao jedinog hrvatskog predstavnika - na dva (radna) tjedna odvesti u Kinu. Ova je razmjena umjetnika svojevrsni nastavak prošlogodišnjeg Foruma o suradnji u području kulture između Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a u sklopu inicijative Kina + 16, na kojem je sudjelovala i Jasminka Mesarić, ravnateljica MLU, tada u svojstvu predsjednice Hrvatskog centra UNIMA-e. Upravo je ona inicirala i ovaj posjet osječkog grafičkog dizajnera Jovanovca 15-milijunskom Chengdu, glavnom gradu kineske provincije Sečuan. Reciprocitetno, jedan će kineski umjetnik u sličnom svojstvu i formi posjetiti Hrvatsku, možda i Osijek.

U sklopu sečuanskog će sveučilišta Marko Jovanovac predavanja održati dizajnerima, umjetnicima i likovnim pedagozima u gradu Deyangu, koji ima stanovnika gotovo kao cijela Hrvatska.

- Deset ću dana biti smješten u sveučilišnom kampusu, tijekom kojih ću se upoznati s radom njihovih dizajnerskih studija, kaligrafijom, Tai Chijem, ali i kineskom kulturom i tradicijom uopće. No, najviše me zanima upravo grafički dizajn - ističe Jovanovac. Jedno će predavanje posvetiti upoznavanju kineskih domaćina s hrvatskom kulturom i Osijekom, potom s razvitkom latiničnog pisma, osnovama grafičkog oblikovanja.

- Htio bih njima poznate kineske proizvode oblikovati, prilagoditi europskom tržištu, latiničnom pisanom području, u pogledu načina komunikacije, metodike dijaloga, boja, simbolika... To mi se čini najuzbudljivije - otkriva Jovanovac, koji će predavanja održavati na engleskom jeziku.

Na odredište - nakon 14-15 sati 'aktivnog' leta - slijeće u ranim subotnjim satima. Uzbuđenja mu ne manjka, ali ima i nekih tehničkih 'sitnica' od kojih pomalo strahuje, dodaje Marko. Prije odlaska nastojao se što više upoznati s regijom u koju odlazi, no većina je internetskih stranica pisana - kineskim pismom. No, kroz smijeh kaže Marko, ni europski portali nemaju verziju na kineskom pismu.

S obzirom na to da dolazi iz uistinu malene Hrvatske i još manjeg Osijeka, spreman je na geografski i kulturni šok, kaže kroz smijeh Marko, koji posljednje sate prije odlaska - osim za završna glancanja predavanja - koristi i za upoznavanje s osnovama bontona i inih drugih pravila društveno prihvatljivog ponašanja. Svladao je i poneku kinesku riječ, no nada se da će i to popraviti boraveći i družeći se s izvornim kineskim govornicima.

Narcisa VEKIĆ

Chengdu i Deyang

UGOSTIT ĆE OSJEČKOG DIZAJNERA

PET DANA U ŠANGAJU

Nakon desetodnevnog boravka u Deyangu i Chengdu, prije povratka u Osijek pet će dana provesti u Šangaju. Bit će to čisto turistički posjet, kaže Marko. Podjednako se veseli i radnom dijelu posjeta Kini, ali i onom u kojem će svoje slobodno vrijeme sam organizirati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike