Tehno
TEST: CANON EOS M

Ulaznica među profesionalce
Objavljeno 17. ožujka, 2017.

Kompaktni fotoaparati polako gube bitku na tržištu. Sve moćniji fotoaparati na pametnim telefonima polako, ali sigurno izgurali su nekoć vrlo popularne „digitalce“ s tržišta. Tako danas ako iole tražite bolji fotoaparat, nikako ne treba gledati kompaktne „digitalce“. Umjesto na njih, pogled treba usmjeriti na sve popularnije bezrcalne modele.

Liderov prvi pokušaj

Canon u svijetu fotografije znači samo najbolje. Profesionalnih fotoaparata, kao i pripadajućih objektiva i dodatne opreme Canon nudi doslovce na tone. Osim profesionalnog segmenta, Canon nudi i nemali broj kompaktnih amaterskih fotoaparata. Malo bi tko mogao prigovoriti toj cjelokupnoj ponudi i reći da joj nešto nedostaje. Međutim, nešto je nedostajalo – veza između profesionalaca i onih koji bi tek zašli u taj čaroban svijet fotografije. I prije nekoliko godina Canon se konačno priključio već naveliko zahuktanoj konkurenciji i predstavio svoj prvi bezrcalni fotoaparat - EOS M. Već sam naziv dao je naslutiti kako je ovo veza između onih profesionalnih EOS modela, a specifikacije na papiru to su samo potvrđivale. Senzor APS-C dimenzija od 18 megapiksela je lagano prerađena jedinica korištena u modelima 600D, 650D, 60D i 7D. Prilično dobro se snalazi sa šumom na višim ISO vrijednostima. Uz EOS M stiže objektiv 18-55 F/3.5-5.6 s 3x optičkim zumom. Jednostavni dizajn nam se svidio, a kvaliteta izrade je odlična (objektiv je metalni). Uz to, ugrađena je i optička stabilizacija. Sam EOS M općenito krasi više nego solidna i kvalitetna izrada, a kućište od metala to samo potvrđuje. U bijeloj boji s crnim elementima i crnim objektivom djeluje doista kako mamac pogleda. EOS M donosi tek nekoliko tipaka (onu za uključivanje, kotač za kontrolu izbornika, onaj mod snimanja, itd.) jer je tu odličan zaslon osjetljiv na dodir. Sam zaslon zamjenjuje veliki broj radnji koje bi inače odrađivali pomoću tipki, kotačića. Na račun izgleda i opremljenosti – za EOS M nemamo prigovora.

Sjajne fotografije

Sada dolazimo do onog najvažnijeg – fotografija. One su po našem sudu – odlične! S obzirom na cijenu uređaja i „paket“ s objektivom, Canon EOS M nudi odličan omjer uloženog i dobivenog. Igre sa zamućenom pozadinom privući će vas da uvijek okinete još jednu fotografiju više. Osim fotografija EOS M će poslužiti i za snimanje videozapisa. EOS M snima video u rezolucijama od 1920x1080 pri 30/25/24 fps, i manji 1280x720 pri 60/50fps. Kvalitetom videa smo vrlo zadovoljni, za što je zaslužan i autofokus koji je s ovim objektivom posve bešuman, čime se mogu pohvaliti tek neki. Za spremanje videozapisa i fotografija standardno se koriste SD kartice. Za kraj ostavljamo cijenu. Ona je u ovome trenutku nešto ispod 3000 kuna (ovisno o trgovini, a pronašli smo ga na internetu i po cijeni oko 2500 kuna). Iako je ovo fotoaparat s već nekoliko godina na tržištu, a postoje i novije inačice, i dalje će biti dobra kupnja za one koji žele bolje fotografije, a ipak nemaju prevelik budžet. Jedina zamjerka s naše strane je u nedostatku optičkog tražila, no to je nešto s čime se već da živjeti.

Marin REŽIĆ

Ako iole tražite bolji fotoaparat, nikako ne treba gledati kompaktne “digitalce”

Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike