Svijet
CRNE GODIŠNJE BROJKE U KINI

Zbog onečišćenja zraka tri milijuna preuranjenih smrti
Objavljeno 16. ožujka, 2017.

Kina bi svake godine mogla izbjeći tri milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva kad bi atmosfersko zagađenje snizila na razinu koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), objavljeno je u srijedu u časopisu British Medical Journal. Studiju su proveli kineski znanstvenici koji su proučavali povezanost zagađenja zraka i stope smrtnosti u 38 velikih kineskih gradova, pri čemu su između 2010. i 2013. u istraživanje uključili oko 200 milijuna ljudi.

U navedenom razdoblju dnevna koncentracija takozvanih finih lebdećih čestica (PM10), koje se nalaze posvuda, dosegnula je prosječno 92,9 mikrograma po prostornom metru zraka u 38 gradova. Maksimum, 136 mikrograma po prostornom metru, dosegnula je u Urumqiju, smještenom na sjeverozapadu Kine, a minimum, od 66,9 mikrograma, u Qinhuangdau, 300 km istočno od Pekinga. Prema preporuci WHO-a dnevna koncentracija čestica PM10 na godišnjoj bi se razini trebala sniziti na 20 mikrograma po prostornom metru.

Porazan je podatak iz prošle godine da je više od 80 posto ljudi - stanovnika urbanih područja, na globalnoj razini izloženo zagađenju koje prelazi navedeni limit. Promjer lebdećih čestica nazvanih PM10 manji je od 10 mikrona. One se udišu zajedno sa zrakom i prodiru duboko u pluća. Na taj se način brojne kemikalije opasne za ljudsko zdravlje prenose do unutrašnjih organa, prouzročavajući niz bolesti, od kojih neke završavaju smrću. Među njima su rak, najčešće rak pluća, moždani udar te oštećenja na bebama dok su još u majčinoj utrobi. Dokazana je povezanost zagađenja česticama PM10 i većine bolesti organa za disanje, bolesti srca te povećane smrtnosti.

Takav učinak može biti posljedica i vrlo kratkotrajne izloženosti lebdećim česticama - obično 24 sata, ali i izloženosti kraćoj od jednog sata, te tijekom dugotrajne izloženosti, koja traje više godina. Proučivši 350.000 smrtnih slučajeva u 38 gradova između 2010. i 2013. znanstvenici, koje je vodio Zhou Maigeng iz pekinškoga Centra za kontrolu bolesti, otkrili su da je porast koncentracije PM10 po prostornom metru povezan s povećanim brojem smrtnih slučajeva. Njihovo je istraživanje potvrdilo podatak da je izloženost lebdećim česticama osobito opasna za žene i za osobe starije od 60 godina.H

BROJKA JE PODCIJENJENA?

Grubim izračunom, utemeljenim na ukupnom broju stanovnika Kine (1,33 milijarde), znanstvenici su utvrdili da bi svake godine u toj zemlji broj preuranjenih smrti mogao biti manji za tri milijuna. Dodaju i da bi brojka do koje su došli takvim izračunom mogla biti podcijenjena, jer je “negativno djelovanje atmosferskog zaagađenja na ljude puno izraženije u ruralnim područjima Kine, koja u studiji nisu uzeta u obzir”.

Najčitanije iz rubrike