Sport
20 GODINA VJERNOSTI

Metalac prerasta u sportsko društvo
Objavljeno 15. ožujka, 2017.

Prije nepuna dva desetljeća (1. lipnja 1997.) Osječanin Boro Ivković preuzeo je vođenje Nogometnog kluba Metalac kada je bio na aparatima i kada se nitko nije htio prihvatiti nezahvalna posla. Upravo je to razlog što je na nedavnoj skupštini Županijskog nogometnog saveza dobio plaketu za razvoj nogometne igre, koju mu je uručio izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović. Danas 55-godišnji Ivković prisjeća se vremena od prije 20 godina.

- Ikona Metalca Ante Šimleša i Ivo Pavičić, nakon obijanja mnogih vrata, došli su i k meni s idejom da preuzmem vođenje kluba koji će sljedeće godine proslaviti 70. rođendan, a prije su bili relevantni u slavonsko-baranjskom miljeu, pa i na području Hrvatske, odnosno bivše Jugoslavije. Nisam dugo dvojio, nego sam se prihvatio uloge u kojoj sam već 20 godina i nisam se umorio - uvodno će reći Ivković.

On će egzaktno pokazati što je učinjeno na Bikari u proteklih 20 godina.

- Objekt na Bikari, sadašnji ŠC “Ante Gotovina”, vrijedio je tada 4,7 milijuna kuna, a sadašnja mu je vrijednost 12,870.000 kuna, procijenjena od verificiranog gradskog ureda. Treba dodati ili oduzeti da je Grad sufinancirao objekt s 200.000 eura, a čiji je kredit prije tri godine u cijelosti vraćen. Dugova, dakle, nema, ali ima ulaganja, koja su uglavnom bila moja, odnosno zahvaljujući mojim naporima, ali i brojnih suradnika i prijatelja, od kojih bih izdvojio ljude iz Koteksa, Unikoma i Gravije, a prilično su pomogli zaposlenici gradske uprave zaduženi za sport, potaknuti i predvođeni gradonačelnikom Ivicom Vrkićem - javno je Boro zahvalio dijelu suradnika i onima koji su mu doista pomogli.

Momčad je zenit dosegnula u Drugoj hrvatskoj ligi. Danas igra u Prvoj županijskoj ligi.

- Da je bilo više sluha iz Gradskog vrta, mogla se s Metalcem dogovoriti suradnja u kojoj bi mnogi mladi igrači Osijeka imali prigodu napredovati na drugoligaškoj državnoj razini. Sada je takva suradnja nemoguća jer je gradski prvoligaš u međuvremenu privatiziran. Na štetu rezultata, naglasak sam stavio na izgradnju infrastrukuture. Metalac će tako uskoro postati sportsko društvo. Uz nogomet, bit će teniska i odbojkaška sekcija, za čiju su potrebu već izgrađeni potrebni sadržaji. Nogometašima je trenutno na raspolaganju glavni teren te dva pomoćna, od kojih je jedan manjih dimenzija, a namijenjen je upravo najmlađim članovima kluba. Na te radne površine bit će postavljeni reflektori, a moguće je dodati još prostora za treninge - reći će agilni predsjednik “metalaca”, prisjetivši se kako je na vratima Metalca bio sadašnji reprezentativac Hrvatske Danijel Subašić, a u momčadi prvoligaški igrači poput Chage, Vojnovića, Radotića i(li) Hodonja... Prodefilirao je i niz priznatih trenera poput danas, nažalost, pokojnih Tonka Vukušića i Željka Ivkovića te Milana Đuričića, Vlade Bilića i Zdenka Glumca.

- Sada nismo na toj razini, ali postavljamo temelje koji će sigurno donijeti još brojna klupska desetljeća, a i iza nas će sigurno ostati nešto po čemu ćemo biti zapamćeni - zaključio je čelnik Metalca, čija je prava proslava 20. obljetnice zakazana za lipanj, a u povodu toga, već dogovoren susret “vatrenih” iz '98. i Metalca. A razmišlja se već kako sljedeće godine obilježiti i 70. rođendan kluba. D.Lekšan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike