Regija
NATJEČAJ ZA POTPORE

Podijelit će im 300 tisuća kuna
Objavljeno 16. ožujka, 2017.
Prošle je godine dodijeljeno 60-ak potpora pčelarima, vlasnicima OPG-a...

BELI MANASTIR - Samo dva dana od objave natječaja za dodjelu potpora u poljoprivredi na području grada Belog Manastira, u gradsku je upravu došlo desetak zainteresiranih Belomanastiraca kako bi prikupili svu potrebnu dokumentaciju i natjecali se za dio od ukupno 300.000 kuna predviđenih za potporu poljoprivrednicima, pčelarima, vlasnicima OPG-ova i slično.

Dobra ideja

- Prilično veliki interes za novi natječaj samo je jedan od dokaza da se prošlogodišnja ideja pokazala odličnim potezom - priča Marko Bogatić, dogradonačelnik Belog Manastira, naglašavajući kako je inicijator cijele priče bio njegov kolega, drugi belomanastirski dogradonačelnik, Zoran Kranjčec. Tijekom prošle godine, podsjeća, podijeljeno je 350.000 kuna potpora, a potpisano 60-ak ugovora.

- Kao i ove godine, planirano je bilo 300.000 kuna, ali budući da je interes bio velik, rebalansom proračuna osigurali smo daljnjih 50.000 kuna. Vrlo vjerojatno će rebalans biti potreban i ove godine - kaže Bogatić. Objašnjava kako novac za dodjelu potpora u poljoprivredi osiguravaju od zakupa poljoprivrednog zemljišta pa je stoga strogo namjenski.

Ranijih godina, nastavlja, novac je trošen na sanaciju vinskih staza, komunalnu infrastrukturu vezanu uz poljoprivredu i slične namjene, što je također korisno, ali ne u takvoj mjeri kao kada novac primaju izravno poljoprivrednici, oni koji to žele postati, pčelari i vlasnici OPG-ova.

Kranjčec, pak, ističe kako je natječaj podijeljen u pet mjera.

- Natječaj se odnosi na potpore u plasteničkoj proizvodnji cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja, potom proizvodnju meda, zatim biljnu, stočarsku, ekološku te organsku poljoprivrednu proizvodnju. Isto tako, nastavit ćemo poticati početnike u primarnim poljoprivrednim djelatnostima, te projekte kontrole plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima - kaže, naglašavajući kako svaka od mjera ima određene uvjete, kao što su veličina i vlasništvo poljoprivredne površine, podmirena dugovanja prema gradu Belom Manastiru i slično, a kroz svaku mjeru točno je određeno za što će potencijalnim korisnicima sredstva biti odobrena.

Do 15.000 kuna

Najveći dio “kolača” bit će podijeljen kroz mjeru 1, koja obuhvaća plasteničku proizvodnju cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja.

- Maksimalan iznos sredstava potpore po jednom korisniku u mjeri 1 iznosi do 90 posto od ukupne vrijednosti izvršenog ulaganja, a najviše do 15.000 kuna - tvrdi, napominjući kako će se potpora u ostalim mjerama kretati od 5000 do 10.000 kuna. Svaka mjera nosi osam potpora, dok je za mjeru 5 (projekti kontrole plodnosti tla), planirano pet potpora u iznosima od najviše 4000 kuna. Ovo je drugi put da Grad Beli Manastir raspisuje sličan natječaj, osim onog koji je svojevremeno raspisan za nasade, a sredstva u istom iznosu nalaze se i u projekciji proračuna za iduću godinu. Inače, natječaj je raspisan 13. ožujka ove godine, traje do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenoga.

Ivica GETTO
Nije bilo zloporabe potpora

Kako ističe Kranjčec, tijekom prošle godine posjetili su sve osobe s kojima je potpisan ugovor, odnosno nositelje gradskih potpora. “Sa zadovoljstvom mogu reći da nismo zabilježili ni jednu zloporabu potpora”, kaže Kranjčec, dodajući kako će kontrola biti i ove godine. Najviše potpora dodijeljeno je pčelarima, ali su ugovori potpisani i s osobama koje se bave plasteničkom proizvodnjom, te vlasnikom OPG-a koji će potporu upotrijebiti za unaprjeđenje proizvodnje kokošjih jaja.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike