Novosti
UVODNIK

Glas je samo svoj i svojih čitatelja
Objavljeno 16. ožujka, 2017.

Vezani članci

TRAGOM VIŠKA U GRADSKOJ BLAGAJNI

Ipak kreće nabolje! Više zaposlenih, neke tvrtke povisile plaće

Jedan portal, koji većinu članaka potpisuje sa RI (redakcijsko izvješće), što je u normalnim društvima potpis koji označava zajednički rad više novinara na određenoj temi, a u Hrvatskoj stid autora da se potpiše ili, pak, želju da ostane skriven dok od frustracija kreira tekst, u utorak je napao Glas Slavonije optuživši nas da smo naslovom “Ipak se kreće!” u broju od ponedjeljka, 13. ožujka, pogodovali aktualnoj gradskoj upravi Osijeka.

Napao je tako skriven iza RI autor tog pamfleta članak u kojemu smo, prema podacima o izvršenju proračuna za 2016. i objašnjenjima iz Porezne uprave, donijeli informaciju kako je do porasta od 20 milijuna kuna po osnovi proračunskog prihoda od poreza i prireza na dohodak za tu godinu u odnosu prema prethodnoj, 2015., došlo, između ostalog, zbog novog zapošljavanja i rasta plaća u određenim sektorima, što je nesumnjivo dobra i značajna vijest za ovaj grad. Vrijedni RI potrudio se skupiti informacije o učincima porezne reforme kako bi dokazao kako Glas ne piše istinu, nego da je opisano povećanje tek posljedica novih poreznih stopa i rasta minimalne plaće. No pogriješio je samo u jednoj sitnici, porezna reforma stupila je na snagu 1. siječnja 2017. i njezin ćemo utjecaj vidjeti tek u analizama i usporedbama 2016. i 2017. godine. Dakle, potpuno je promašio osnovne činjenice, a samim tim izvlači i niz pogrešnih zaključaka, koje nadalje iznosi u napadu na Glas, čiji tekst očito nije uspio shvatiti. Podaci koje uspoređujemo u našem članku ostvareni su u identičnim uvjetima, lako su provjerljivi i, kao i sve brojke, neumoljivi. Također, u Glasovoj analizi jasno je naznačeno kako aktualna gradska uprava nema ništa s tom pozitivnom promjenom i kako je ona rezultat općih gospodarskih kretanja i rasta na državnoj razini. Autor RI je i to propustio iščitati jer mu jednostavno nije bila bitna bilo kakva činjenica, nego samo namjera da Glas proskibira kao nekakvog jataka gradskih vlasti.

Istinito i provjereno

No Glas Slavonije ne bavi se time, trudimo se i inzistiramo na istini i provjerenim informacijama, na stajalištima koja smo spremni argumentirano braniti, pa čak i onda kada (što je jedino točno zapažanje autora RI) dio čitatelja u svojim komentarima na našem portalu izražava neslaganje s određenim člankom. To je jednostavno dio ovoga posla ako ga novinska redakcija ima namjeru raditi pošteno, namjesto podilaženja niskim strastima, i oblikovanju sadržaja pristupati na temelju činjenica, a ne pretpostavki, što bi se nekome moglo svidjeti.

Baš stoga i zato što vjerujemo da optimizam koji tako kronično nedostaje ovom predivnom gradu pokreće i ljude, i ekonomiju, naglašavamo i naglašavat ćemo dobre vijesti, jer ih ionako ima premalo.

Istovremeno, a to je vidljivo iz svakog našeg broja, ništa nećemo skrivati, i na dnevnoj bazi upozoravamo na brojne probleme koji muče naše čitatelje, nerijetko bivajući jedini koji se bez fige u džepu zauzimaju za ljude koji ovdje žive, a ne za vlastite mikrosvjetove klijentelizma. S dobrim i lošim nosimo se jednako, ma s koje strane dolazili, ne ustručavamo se hvaliti i napadati, niti vodimo računa o tome komu će neki članak goditi ili smetati.

Vlastita vizija

Glas Slavonije ne radi ni za koga, ni protiv nikoga. Radi za svoju viziju boljeg Osijeka i Slavonije, za ideje u koje vjerujemo, za svoje zaposlenike i čitatelje. I mnogima to ne odgovara, posljednjih nekoliko mjeseci, posebice kako se bliže izbori, lista onih koji misle da Glas ima nešto protiv njih sve je dulja, a modeli kojima šalju signale svog nezadovoljstva kreću se od pristojnih do prjetećih. Ali to, zapravo, znači da naš posao radimo dobro i sa svima koji misle drukčije kada to govore imenom i prezimenom spremni smo argumentirano raspravljati jer želimo vjerovati da svi imamo isti cilj, grad u koji će se ljudi doseljavati zbog mogućnosti koje im nudi, a ne odlaziti iz njega.

Na kraju, budimo do kraja iskreni, bilo je u Glasovoj prošlosti događaja na koje posve sigurno nismo ponosni, bilo je pogrešaka i popuštanja pod pritiscima, bilo je svega u ovom gradu, to znaju svi koji žive u njemu. No spremno se s tim suočavamo i gradimo novi odnos povjerenja, dajemo sve od sebe da naše novine uzimate u ruke s punim povjerenjem, slagali se ili ne uvijek s našim temama i tezama, ali znajući ono najvažnije, da se one temelje na činjenicama i provjerenim informacijama.

U tom jedinstvenom stavu vlasnika, menadžmenta i redakcije nema mjesta za držanje štange bilo kome. Osim ljudima koji nas čitaju i onima koji će to tek početi.

Piše: Bojan DIVJAK
Možda ste propustili...