Novosti
TONČI STANIČIĆ DOBIO AGREMAN U MOSKVI

Do ljeta dvadesetak novih veleposlanika
Objavljeno 16. ožujka, 2017.

Vezani članci

PREDSJEDNICA RH O DVIJE GODINE MANDATA:

Veleposlanicima dajemo previše pažnje, ne bi trebali postavljati ultimatume

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier obznanio je u srijedu da će Hrvatska do ovoga ljeta u sklopu redovnih rotacija popuniti ili izmijeniti dvadesetak veleposlaničkih mjesta. Stier je također kazao da je novi veleposlanik u Moskvi, mjesto koje je dugo bilo ispražnjeno, dobio agreman ruskih vlasti. "Kao što znate, mjesto veleposlanika u Moskvi dugo je bilo nepopunjeno. Agreman je stigao i sada će se to riješiti", kazao je Stier, nakon sastanka s crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem.

Ministar nije spomenuo njegovo ime, ali Hina neslužbeno doznaje da se radi o Tončiju Staničiću, veteranu hrvatske diplomacije, koji je već obnašao veleposlaničke dužnosti u BiH, Srbiji i Bugarskoj.

"Zbog dvije izborne godine zaredom, 2015. i 2016., nije bilo one uobičajene rotacije veleposlanika. Mi sada imamo stabilnu vladu i do ljeta ćemo napraviti tu rotaciju. Možda će biti nešto veći broj, ali to je upravo zbog razloga koji sam naveo", rekao je Stier.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović već duže vrijeme, a to je tražila i od ministra vanjskih poslova u bivšoj vladi Mire Kovača, želi promijeniti neke veleposlanike. Iako nije u javnosti precizirala na koje veleposlanike misli, jasno je da će među prvima na redu biti Josip Paro, veleposlanik u SAD-u. Nema sumnje da će biti smijenjeni i veleposlanici u Ujedinjenom Kraljevstvu (Ivan Grdešić), Italiji (Damir Grubiša), BiH (Ivan Del Vechio) te Srbiji (Gordan Markotić). Prilično je sigurno da će Hrvatska dobiti i drugog veleposlanika u Parizu, umjesto sadašnjeg Ive Goldsteina. Smjena najvjerojatnije čeka i Ivanu Perić, veleposlanicu u Crnoj Gori. H/V.T.

Zaokret u vanjskoj politici

S obzirom na to da je od početka svoga mandata Kolinda Grabar-Kitarović naglašavala važnost strateškog zaokreta hrvatske vanjske politike prema transverzali “Baltik-Jadran” te da je to postalo strateško određenje njezine vanjske politike, predsjednica RH zasigurno očekuje i veći angažman u hrvatskim veleposlanstvima u Mađarskoj i Poljskoj, koje vode Gordan Grlić Radman, odnosno Andrea Bekić. No, za sada nije poznato hoće li u te zemlje biti poslani drugi ljudi.