Novosti
PRESUDA NAKON 3,5 GODINA

Dobili otkaz zbog političkih stavova
Objavljeno 16. ožujka, 2017.

Nakon tri i pol godine suđenja s Udrugom umirovljenika Grada Belišća (UUGB) kao nositeljem Programa “Pomoć u kući starijim osobama” Grada Belišća, pet bivših radnika Programa dobilo je ovih dana pravomoćnu presudu Općinskog suda u Osijeku u svoju korist.

Podsjetimo, bivši su djelatnici tvrdili da su 1. srpnja 2013. godine nezakonito dobili otkaz isključivo zbog svojeg političkog uvjerenja, odnosno zbog toga što su sudjelovali u predizbornoj kampanji na strani HDZ-a i podržavali HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Belišća, Dinka Huisa.

Presudom je utvrđeno da su ugovori o radu na određeno vrijeme koje su radnici Gordana Papišta – voditeljica Programa, Tanja Govedić – medicinska sestra, Zorica Sever - gerontodomaćica, Mirijana Mihaljević - gerontodomaćica i Jozo Ignjac - pomoćni radnik zaključili tada s Udrugom umirovljenika grada Belišća postali ugovori o radu na neodređeno vrijeme te da obaviješću UUGB-a o neproduživanju ugovora na određeno vrijeme upućenom radnicima 1. srpnja 2013. njihov radni odnos nije prestao. Pravomoćnom presudom utvrđeno je i da je povrijeđeno pravo radnika na jednako postupanje te da je nad njima počinjena diskriminacija jer je njihov radni odnos kod UUGB-a prekinut zbog političkog uvjerenja.

“Voljeli bismo da do ovoga slučaja nikada nije došlo, ali jest, i mi od 1. srpnja 2013. godine pokušavamo dokazati nepravdu koja nam je nanesena, zaštititi svoja prava iz radnog odnosa, ali još više zaštititi svoje ljudsko dostojanstvo. Naš rad u Udruzi u kojoj smo proveli 4,7 godina bio je ponajprije humanitarno-socijalnog karaktera i vezali smo se emotivno snažno i uz Udrugu i radne kolege i naše korisnike, prije svega sugrađane starije životne dobi, kao i sve ostale građane kojima smo pomagali bilo u okviru PUK-a ili izvan njega. Nikada nismo pomišljali da ćemo završiti na sudu kako bismo dokazivali sve ovo što smo naveli, a posebno činjenicu da smo zbog bilo čega bili diskriminirani”, poručuju između ostalog u priopćenju bivši radnici PUK-a Belišće.

Tuženik, odnosno UUGB, prema nalogu Suda, na ime naknade štete treba isplatiti 18 prosječnih mjesečnih plaća isplaćenih u prethodna tri mjeseca.

Priopćenjem za javnost u srijedu se oglasilo i novo čelništvo UUGB-a na čelu s Josipom Kramarom, u kojem izražavaju žaljenje zbog svega što se dogodilo jer je “sudski spor vođen zbog nezakonite odluke bivšeg vodstva udruge”.

Lidija ANIČIĆ
Novo vodstvo UUGB-a: Odgovorni su pojedinci, a ne udruga

“Novo vodstvo udruge smatra da su za nastalu situaciju i nezakonite radnje odgovorni pojedinci, a ne udruga. Kroz cijeli postupak koji je vođen bivše vodstvo nije podnijelo ni jedan materijalni dokaz u svoju korist. Pitamo se s pravom - da postoje ikakvi dokazi u korist takvih postupaka pojedinaca, zar ne bi bili predani na sud? Naravno da bi da postoje. Novo vodstvo udruge potpuno se ograđuje od takvih postupaka koji su pridonijeli ničem drugom do rušenju ugleda naše udruge u gradu i šire!” odlučno je novo vodstvo UUGB-a, poručujući da je i sama Udruga u protekle tri i pol godine puno toga prošla: od ostajanja bez prostorija u Domu umirovljenika, pokušaja gašenja Udruge, ostajanja bez arhive i sredstava za rad, o čemu su obavijestili i policiju i DORH, čiju reakciju još očekuju.

Pet radnika treba dobiti 18 prosječnih mjesečnih plaća isplaćenih u prethodna tri mjeseca

Možda ste propustili...