Novosti
NOVI ZAKON U EU

Stroži propisi o hrani štitit će nas od zaraza
Objavljeno 15. ožujka, 2017.

Vezani članci

EUROPSKI PARLAMENT UPOZORAVA

Građani su prevareni, lijekove plaćaju dvaput

Europski parlament izglasao je novi zakon koji će postrožiti i uskladiti propise o kontrolama i inspekcijama u prehrambenom lancu. Posljednjih mjeseci salmonela i drugi problemi sa sigurnošću hrane u Hrvatskoj i EU poljuljali su povjerenje građana u prehrambenu industriju i sposobnost nadležnih službi da štite javno zdravlje.

- Europska komisija dobiva šire ovlasti da, u slučaju kada država članica ne može jamčiti sigurnost hrane proizvedene na svom teritoriju, zaustavi prodaju i transport rizične hrane iz te zemlje. Novi propisi su dobra vijest za hrvatske građane, jer će ubuduće učinkovitije sprječavati situacije kakvima smo svjedočili krajem prošle godine - kazala je Biljana Borzan, članica Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta.

Jedna od novosti koje uvodi je i način provođenja inspekcija i kontrola koji se baziraju na procjeni rizika. Prema njemu učestalije će se i temeljitije kontrolirati one proizvođače hrane koji su u prošlosti kršili propise, dok će proizvođači koji nisu imali problema sa zakonom biti rjeđe kontrolirani. Smisao promjena je da se veterinarske i druge inspekcije koncentriraju na problematične točke u prehrambenom lancu. I kažnjavanje provjera s hranom značajno je postroženo.E.S.

Uvoz iz trećih zemalja u EU

Uvoz iz trećih zemalja u EU također će biti podvrgnut strožim kontrolama kako bi se izbjeglo puštanje hrane sumnjive kvalitete na unutarnje tržište Unije. Dosad je bilo određenih razlika između carinskih i veterinarskih praksi zemalja na vanjskim granicama Unije. Novi propisi dokidaju te razlike i uvode unificirane granične procedure.

Možda ste propustili...