Regija
DUG BRODSKOG VODOVODA VEĆI OD 1,5 MIL. KUNA

Preplaćenu naknadu vratit će umanjenim računima za veljaču
Objavljeno 16. ožujka, 2017.
Novac će nadoknaditi iz tekućih sredstava, što se, kaže Stjepan Aščić, neće značajnije odraziti na likvidnost tvrtke

SLAVONSKI BROD - Potrošači kojima je brodsko trgovačko društvo Vodovod u prvih šest mjeseci 2015. godine naplatilo naknadu za zaštitu voda veću od propisane povrat duga s kamatama dobit će smanjenjem računa za veljaču ove godine.

Podsjetimo, Vodovod je građanima u prvoj polovici 2015. godine naplaćivao višu naknadu za zaštitu voda iako je pročistač za koji su građani izdvajali spornu naknadu već bio u funkciji. Time je to korisnike oštetio za oko 1,3 milijuna kuna. Ukupan dug Vodovoda prema krajnjim korisnicima priključenim na odvodnju, uključujući glavnicu i zatezne kamate, iznosit će 1.579.503,03 kuna, a više naplaćeni iznos naknade za zaštitu voda priznat je preko odobrenja i za taj iznos korisnicima je smanjen račun za veljaču ili za prethodne mjesece ako te račune nisu podmirili.

Kamate i tužbe

- Broj korisnika koji plaćaju naknadu za zaštitu voda je 30.815. Njih 19.931 priključeni su na sustav odvodnje, a 10.884 ih je koji ne koriste usluge odvodnje. Kamate su obračunate na osnovicu (potrošeni m3 x 1,08 kn) za svaki račun u kojemu je više obračunata naknada za zaštitu voda od datuma izdavanja računa do datuma izdavanja odobrenja prema važećim stopama zateznih kamata Zakona o obveznim odnosima u razdoblju od 1. siječnja 2015. do 28. veljače 2017. godine - pojasnio je član Uprave Vodovoda Stjepan Aščić, dodajući da će Vodovod povrat više plaćene naknade za zaštitu voda nadoknaditi iz tekućih sredstava, što se neće značajnije odraziti na likvidnost tvrtke.

Govoreći o eventualno utuženim korisnicima, Aščić je istaknuo da ni jedan korisnik vodnih usluga nije utužen zbog naknade za zaštitu voda, već zbog ukupnog duga koji je bio blizu zastare od godinu dana. Pojasnio je također da se sredstva od više naplaćene naknade za zaštitu voda koja su završila na računu Hrvatskih voda (a riječ je o 1.049.006,35 kuna) neće potraživati, već će se koristiti za zatvaranje po drugim osnovama. O odgovornosti za nastali dug zasad nije bilo riječi.

Gubici u mreži

Uprava Vodovoda osvrnula se i na nalaz Državne revizije kojim su utvrđeni gubici u vodovodnoj mreži od oko 47 posto u 2014. godini, što je objavio lokalni tjednik Posavska Hrvatska. A gubici u vodovodnoj mreži i u prethodne dvije godine nisu smanjeni, već povećani, pa su u 2015. godini iznosili 48,1 posto, a u 2016. godini 51,3 posto. Kao osnovni razlog gubitaka u Voodovodu navode starost sustava - veći dio (pogotovo grad Slavonski Brod) stariji je od 40 godina. Također su ustvrdili da su veliki dijelovi sustava s tlakom većim od prosječnog, da je većina cjevovoda na dubini od cca 1,3 m i u poroznom terenu pa se, kažu, veliki broj curenja dugo ne otkrije jer se voda ne pojavi na površini. Dio cjevovoda, takođe navode, nalazi se uz vodotoke, pa voda koja curi pronalazi put do njih. “Ne treba zaboraviti ni nelegalno korištenje vode. Posebnost velikog dijela ruralnog područja u sustavu individualna je poljoprivredna aktivnost, a s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, izvjesno je postojanje značajne nelegalne potrošnje vode. Problem je i nepostojanje stroge i principijelne represivne politike kažnjavanja nelegalnog uzimanja vode, ali i preventivnog pristupa odobravanjem posebnih uvjeta priključenja ili stimulacije većih potrošača s posebnim uvjetima naplate”, dodaju u Vodovodu.

Anita BENIĆ

Novac koji je završio u Hrvatskim vodama neće potraživati, već će se “koristiti za zatvaranje po drugim osnovama”

Po gubicima u prosjeku RH

Projekt kojim je definiran način rješavanja problema gubitaka vode, a to je uvođenje DMA zona, dogradnja nadzorno-upravljačkog sustava i gradnja mjerno-regulacijskih okana, završen je u ožujku 2016., kazao je Aščić. “Vodovod Slavonski Brod, u smislu gubitaka, nalazi se u prosjeku RH. Za realizaciju potrebnih poboljšanja Vodovod sam ne može osigurati sredstva, već je nužna pomoć države i EU fondova. Svi su projekti kandidirani prema nadležnim agencijama i fondovima EU”, dodaje Stjepan Aščić. Uprava Vodovoda tvrdi da je Gradskom vijeću u obvezi dostaviti godišnje financijske izvještaje koji sadrže ponajprije financijske i računovodstvene podatke. “Nakon interesa javnosti Vodovod će ubuduće u izvješća uvrstiti i analizu gubitaka”, dodaju, pojašnjavajući da Hrvatskim vodama mjesečno i godišnje dostavlja izvješća o crpljenoj i fakturiranoj količini vode.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike