Regija
ZBOG POVOLJNIJIH UVJETA

Tvrtka Multinorm seli
iz Cerne u Gradište
Objavljeno 16. ožujka, 2017.
U Ambarinama su kupili oko 82.000 četvornih metara zemljišta i započeli gradnju hale s poslovnim objektom

GRADIŠTE - Jedna od najuspješnijih tvrtki u kategoriji malih trgovačkih društava u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Multinorm iz Cerne, koja zapošljava više od 150 djelatnika, useljava se u poslovnu zonu Ambarine u Gradištu.

Kupci BMW, VW i Audi

Multinorm se bavi projektiranjem (obuhvaća konstruiranje, detaljiranje, izradu nacrta i popratne dokumentacije) te proizvodnjom i montažom visokokvalitetnih naprava, alata i uređaja za automobilsku industriju, a među stalnim kupcima su BMW, Volkswagen i Audi.

U Ambarinama su kupili oko 82.000 četvornih metara zemljišta i započeli gradnju proizvodno-montažne hale s poslovnim objektom. Za preseljenje iz Cerne u susjednu općinu, kako nam je pojasnio direktor Igor Begović, odlučili su se zbog jednostavnog razloga jer su im u Gradištu ponuđeni bolji uvjeti za rad i razvoj proizvodnje.

Tu su i bitne geostrateške prednosti poslovne zone Ambarine, smještene između Županje i Vinkovaca, uz državnu cestu D 55. Potpuno je infrastrukturno opremljena. Od čvora na autocesti Zagreb - Lipovac udaljena je samo pet kilometara, od granice s BiH dvadesetak, a od granice sa Srbijom 30 kilometara.

– Cerna nema industrijsku zonu koja bi zadovoljila naše potrebe. Ambarine se nalaze u sjecištu prometnih koridora, što nam omogućuje brzu i efikasnu isporuku proizvoda na EU tržište. Na novu lokaciju trebali bi preseliti u listopadu – ističe Begović.

Dvogodišnji projekt

Na gradilištu se radi punom parom, čelična konstrukcija objekata je završena, sada slijedi oblaganje sendvič i staklenim panelima te unutarnje uređenje. Svi ti radovi provode se u sklopu dvogodišnjeg projekta “Povećanje tehnoloških i prostornih kapaciteta za diversifikaciju proizvodno-uslužnog procesa tvrtke Multinorm” koji je počeo 1. lipnja 2016. godine. Ministarstvo poduzetništva i obrta, u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije uvrstilo ga je među projekte financirane nepovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost ulaganja je 39.444.001,57 kuna, a Multinormu je dodijeljena potpora od 13.839.474,95 kuna. Projektom će se, pojašnjava Begović, otkloniti ograničavajući faktori jačanja konkurentnosti tvrtke. A to su nedovoljni prostorni kapaciteti za diversifikaciju, neadekvatna proizvodna oprema za ispunjenje tržišnih zahtjeva, neiskorišten izvozni potencijal te nedovoljna stručna znanja za komercijalizaciju proizvoda. Uz izgradnju i funkcionalno opremanje proizvodne hale koja će u Gradištu omogućiti kapacitete za širenje proizvodnje, eliminarat će se troškovi najma i postići energetska ušteda.

Vrlo važan faktor je i ostvarenje svih preduvjeta za uvođenje usluge cjelokupne montaže finalnog proizvoda, što će omogućiti odrađivanje kompleksnijih i profitabilnijih projekata. Na taj će način biti ostvarena svrha projekta – diversifikacija, odnosno proširenje usluga i jačanje konkurentnost tvrtke na europskom tržištu. A to će pridonijeti i jačanju konkurentnosti hrvatske metaloprerađivačke industrije, industrijskom rastu i povećanju izvoza na tržište EU-a.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
I nova radna mjesta

Predviđena je i nabava tehnologija za modernizaciju i automatizaciju procesa strojne obrade metala, stručno usavršavanje za rad na novim tehnologijama te sudjelovanje na međunarodnom sajmu. Očekivani učinci projekta su povećanje prihoda od prodaje za 50 posto, prihoda od izvoza za 84 posto, produktivnosti za 17 posto i u dogledno vrijeme otvaranje novih radnih mjesta.

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike