Mozaik
RAZGOVOR: TIN KOVAČIĆ - KOCA, FRONTMEN GRUPE DEBELI PRECJEDNIK

Nadam se da me moje političke reportaže neće inspirirati za pjesmu, bilo bi grubih riječi
Objavljeno 16. ožujka, 2017.

Tin Kovačić - Koca već je dvadesetak godina na osječkoj sceni poznat kao frontmen punk-benda Debeli precjednik, a odnedavno i kao reporter RTL-a. U svojem pretrpanom rasporedu punkera i novinara, izdvojio je nekoliko minuta za Glas Slavonije i odgovorio nam na nekoliko pitanja. Podsjetimo, aktualno izdanje Debelog precjednika je album "Godina majmuna/Majmun godine", koji su pola/pola snimili s bendom Mašinko.

Brojni su glazbeni portali "Godinu majmuna/Majmuna godine" stavili visoko na top-liste najalbuma 2016. godine. Što to znači za tebe i za bend?

- Sigurno je lijepo kad te prepoznaju nakon 23 godine sviranja, ponosni smo na taj album. No, ne stignemo uživati u tome, jer već imamo sedam novih pjesama i pripremamo novi album. Drugim riječima, i da nije dobio dobre kritike, i dalje bismo radili majmune od sebe svirajuć'.

Kako ste došli na ideju napraviti album s Mašinkom?

- Prijateljstvo je kumovalo suradnji. S dečkima se stvarno jako dugo poznajemo i družimo, ne samo na zajedničkim koncertima nego i privatno. Oni su imali snimljenih šest pjesama, mi šest i nekako je bilo logično. A htjeli smo malo i iskoristiti to što su trenutačno među najpopularnijim bendovima na sceni pa da i nas malo poguraju. Obećali smo im platiti pivo za tu uslugu, na što su pristali, ali smo ih prevarili i sve popili sami.

Samu 2016. zaključili ste s nekoliko sjajnih koncerata, zar ne?

- Jesmo. Publika je prihvatila i nove i stare pjesme. Bili su stvarno predivni. Pjevali s nama na bini. Vratili su nam to s toliko ljubavi da smo napunili srca za sljedećih nekoliko loših koji će sigurno uslijediti.

Kako izgleda vaš raspored za sljedećih nekoliko mjeseci kad je riječ o svirakama?

- Ponuda je zapravo mnogo više nego što mi objektivno možemo odraditi s obzirom na poslove koje radimo. Novi Sad, Zagreb i Kutina sljedeće su destinacije. Ja stvarno ne znam što nije u redu s tim organizatorima koji nas toliko zovu. Ne znaju valjda s kim imaju posla.

Koji će biti sljedeći singl i sprema li se spot?

- Spotove radimo sami. Od snimanja do montaže. A budući da smo lijeni, tko zna kada ćemo izbaciti novi spot. Sjeti se samo koliko mi je trebalo da tebi odgovorim na ova pitanja!

Bili ste i u Irskoj prošle jeseni, kako je bilo?

- Nastupe u Irskoj, nažalost, morali smo otkazati zbog neodgodivih poslovnih obveza. Neizmjerno nam je žao što nismo išli tamo, jer sam išao na koncert Brkova u Dublin. Bilo je pregenijalno. Naši ljudi tamo, a ima ih, napunili su klub i željni su naših bendova. Sigurno bi bilo predivno. Ovim putem ispričavamo se organizatoru, našem Vugli, i nadamo se da će nas opet pozvati. Odužit ćemo mu se pivom. Baš kao što smo Mašinku.

Već dugo smo kolege novinari. Sad radiš kao reporter za RTL. Koje terene iz 2016. najradije pamtiš, a koji su ti bili najteži?

- Novinarski posao zna biti jako zahvalan, ali i jako stresan. Izbjeglička kriza duboko me emotivno pogodila. Odlazak u Dublin po priču o našim ljudima koji su otišli živjeti tamo, koliko god teška i zahtjevna tema bila, ispunila me je, jer sam imao priliku družiti se s prijateljima koje nisam dugo vidio. Ta me tema, još prije odlaska po reportažu i inspririala za pjesmu "Zbogom svi", koja se nalazi na "Godini majmuna". Nadam se samo da me političke reportaže koje radim neće inspirirati za pjesmu. Bilo bi grubih riječi.

Tanja KVORKA

nastupi

MNOGO IH JE VIŠE NEGO ŠTO MOŽEMO ODRADITI

Možda ste propustili...

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike