Dome slatki dome
VIŠEGODIŠNJE CVJETNICE

Hibridna tratinčica cvjeta od proljeća do jeseni u raznim bojama
Objavljeno 16. ožujka, 2017.

Ako ste u potrazi za višegodišnjom biljkom koja će vas svakog proljeća razveseliti dražesnim cvjetovima, tratinčica (Bellis perennis) upravo je ono što tražite.

Iako sliči na poljske tratinčice, hibridna tratinčica ima veće cvjetove i može se naći u nekoliko boja.

Tratinčica je niska biljka koja cvjeta u grumenima koji imaju nekoliko cvjetova. Zavisno od sorte, mogu narasti i do 30 cm u visinu.

Kada kažemo tratinčica, većina ljudi pomisli na cvijet bijelih latica i žutog središnjeg dijela i kontrastno tamnozelenih listova.

Drenirano tlo

Međutim, danas imamo cvjetove u ružičastoj, crvenoj boji, u kombinaciji dviju boja. Tratinčice možemo ubrajati u cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto, od proljeća do jeseni. One nisu invazivne, tako da nećete imati problema s nekontroliranim širenjem.

Tratinčice sadite u dobro drenirano tlo izloženo suncu. Vole vlažno tlo, ali ne i pretjerano mokro, tijekom žarkih dana morat ćete ih zalijevati ujutro i navečer. Sadi se u jesen ili proljeće. Kada ju budete sadili, obogatite tlo kompostom. Iako ju ne treba mnogo prihranjivati, morat ćete obratiti pozornost na kvalitetu tla kako biste imali lijepe i velike cvjetove. Tratinčica se razmnožava iz sjemena. Već u rano proljeće posadite sjeme u plastenik ili toplu gredicu, u kasno proljeće ili rano ljeto rasadite tratinčice u vrt. Naravno, sjeme tratinčica možete posaditi i direktno u zemlju, ali prve godine nemojte se nadati cvjetovima, a i klijavost nije zadovoljavajuća.

Sadnja

Najbolje vrijeme za kupnju tratinčica u vrtnim centrima i njihovu sadnju u vrtne gredice je proljeće. Sadnja je jednostavna, iskopajte rupu dubine 25 - 40 cm i širine dvostruko veće od posude iz koje je presađujete. Dno rupe pospite mješavinom usitnjene zemlje i komposta. Postavite tratinčicu u rupu i zatrpajte ju rastresitom zemljom. Ostavite razmak između biljaka oko 30 cm. Potom biljku zalijte. Ako je previsoka, napravite joj podršku. Tratinčica se mora zalijevati u slučaju nedostatka vlage. Ujesen kada padne prvi mraz skratite ih na 4-5 cm, a već u proljeće oko njih pospite malo komposta. Tratinčice se mogu svake tri ili četiri godine razdijeliti na više biljaka.

Tratinčice su vrtno cvijeće koje morate imati u svom dvorištu, za najbolji učinak sadite ih u “grupama”. Niske sorte sadite u prve redove.J.Kn.

Sjeme se sije u rano proljeće u plastenik ili toplu gredicu, u kasno proljeće rasadite tratinčice u vrt

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike