Dome slatki dome
NAJLJEPŠE PROLJETNO CVIJEĆE

Proljetnice - Radost boja i mirisa
Objavljeno 16. ožujka, 2017.
Odabirom vrsta i boja možete stvoriti prekrasne maštovite proljetne kreacije

Proljeće u vrtove donosi radost boja i mnoštvo rascvjetalog cvijeća. Dok ostatak prirode još miruje nakon zimskog razdoblja, lukovičasto i gomoljasto cvijeće u središtu je pozornosti svojim najčešće zelenim listovima i cvjetnim glavicama intenzivnih boja. Svi ljubitelji cvijeća zasigurno su jedva dočekali malo toplije vrijeme kako bi osmislili proljetni izgled vrta ili terasa, i sukladno tome kupili i posadili biljke koje će ih krasiti.

Proljetno cvijeće najljepše djeluje posađeno u velikim skupinama, gdje odabirom vrsta i boja možete stvoriti prekrasne maštovite proljetne kreacije.

Najčešće su jednogodišnje biljke o kojima ne treba razmišljati mjesecima unaprijed, koje se siju u proljeće, cvatu od kasnog proljeća pa sve do jeseni.

Mnoge trajnice cvjetaju upravo u rano proljeće, a uz malo brige možemo u njima uživati mnogo godina. J.Kn.

Tulipan

Lukovice tulipana u vrtu se sade od rujna do studenoga na dubini od 10 do 25 cm. Mogu ostati u tlu, a najbolje im odgovaraju plodna ocijeđena vrtna tla i sunčani položaji. Kultivari tulipana podijeljeni su na rane i kasnije, prema visini, obliku i boji cvjetova. Mogu biti od 20 do 70 cm, a cvjetovi jednostruki, dvostruki, jednobojni, dvobojni ili višebojni.

Šafran

Cvjetovi dolaze u bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj i plavoj boji. Šafrani su ukras okućnica, a sade se i u lončanice u domovima. Lukovice se sade na otvorenijim sunčanim položajima u lako ocjeđeno, najbolje pjeskovito tlo, često i u kamenjare krajem rujna i početkom listopada.

Narcisi

Cvjetaju u ožujku i travnju u žutoj, bijeloj i kombinacijama žute i bijele boje. Ovisno o kultivarima, mogu biti visoki i niski. Otporni su na hladnoću, a jednom posađene lukovice mogu ostati u tlu nekoliko godina, ostavljajući svakog proljeća lijep estetski dojam. Lukovice treba saditi na sunčanije položaje u vrtu.

Maćuhice

Dvogodišnji cvijet najbolje je saditi u jesen, no možete ih saditi i u proljeće. Zasađene u jesen, u proljeće će biti bujnije i pune cvjetova. Vrlo je otporna na hladnoću i niske temperature. Uspijevat će u bilo kojem tipu tla na sunčanim ili polusunčanim mjestima. Kada cvate, redovito treba uklanjati ocvalo cvijeće. Cvate sve do velikih vrućina.

Zumbul

Višegodišnja lukovica koja u vrtovima može trajati i do 20 godina. Ima karakterističan ugodan i intenzivan miris. Pri uzgoju na gredicama dolaze u obzir kombinacije različitih kultivara radi dobivanja više boja. Lukovice se sade u jesen na dubinu oko 15 cm, na razmake od 15 do 20 cm, na sunčane položaje.

Jaglac

Jaglac je predivna trajnica kojoj je cvat prepun raznobojnih cvjetova. Hibridne vrste jaglaca imaju velike i krupne cvijetove u raznim bojama od bijele, boje slonovače, žute, narančaste, lososne, ružičaste, crvene, plave i ljubičaste te njihovih kombinacija. Ako redovito uklanjamo cvjetove kako prolaze time ćemo produljiti cvatnju jaglaca. Jaglac nakon što odcvjeta možete posaditi u vrt i one otpornije vrste uspjet će preživjeti za nagodinu. Tijekom cvatnje pobrinite se da kompost bude stalno vlažan.

Kadifica

Kadifice se uzgajaju kao jednogodišnje cvijeće koje neprestano cvjeta i izuzetno je otporno. Starinske sorte imaju jak miris. Neke novije sorte uzgajane su da budu bez mirisa. Kadifica svojim mirisom tjera neke nametnike i nematode iz tla. Stoga se preporuča saditi ih posvud po povrtnjaku, posebno uz rajčicu, papriku, patlidžane, krumpir. Najviše vole rasti na sunčanim gredicama, ali podnose i laganu polusjenu. Kod nas su najčešće niske grmolike vrste koje narastu 20-50 cm u visinu, a grmići su jako razgranati i puni cvjetova.

Presličica

Presličica (muscari) pripada skupini lukovičastih biljaka otpornih na zimu. Lukovice se sade u jesen, prezimljuju u tlu te cvatu u proljeće. Uzgojeni kultivari mogu imati cvjetove nebeskoplave, blijedo ružičaste i bijele boje. Pogodna je za cvjetne gredice, za kamenjare, sadnju u skupinama, za cvjetne posude na balkonu ili terasi, u kombinaciji s drugim vrstama. Vrlo se brzo širi, a nakon tri do četiri godine potrebno je lukovice izvaditi iz tla i presaditi na svježe pripremljeno mjesto.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna