Osijek
SPOMENDAN NARODNE ZAŠTITE

U ožujku 1991. odazvalo se šest i pol tisuća Osječana
Objavljeno 15. ožujka, 2017.

U povodu Spomendana Narodne zaštite Republike Hrvatske koji se svake godine obilježava 15. ožujka, u utorak navečer predstavnici Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Osijek “Hrvatski domoboran” i Grada Osijeka, položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomenika umirućem vojniku.

Prema riječima Božidara Ribe, predsjednika Udruge, na današnji dan prisjećamo se odluke tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana iz 1991. godine o osnivanju postrojba Narodne zaštite koje su bile preteče Zbora narodne garde i Hrvatske vojske.

- U samo nekoliko dana, na poziv predsjednika Tuđmana u redove nenaoružane Narodne zaštite pristupilo je gotovo 6500 građana, muškaraca i žena, radnika, profesora, doktora i studenata kako bi branili svoju domovinu od agresora. Hrvatska u to vrijeme nije imala svoju vojsku i jedina su obrambena sila bili njezini goloruki građani - istaknuo je Riba.

U relativno kratkom roku iz odreda Narodne zaštite, dodao je Riba, nastale su prve postrojbe Zbora narodne garde i Hrvatske vojske. Njih gotovo četiri tisuće ustrojeni u odrede po tadašnjim mjesnim zajednicama, nakon provedene kratke obuke o rukovanju lakim pješačkim naoružanjem, prevedeno je u brigade HV-a, ponajviše u redove 106. Riba je naglasio kako je svoj život za Domovinu dalo 17 pripadnika Narodne zaštite, 49 njih je ranjeno ili teško stradalo, a dvojica pripadnika Narodne zaštite i danas se vode kao nestali. D. Celing

Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike