Novosti
TURCI PRIJETE

Hrvatska nema plan ako krene rijeka izbjeglica
Objavljeno 15. ožujka, 2017.

Vezani članci

GRANICA MAĐARSKE I SRBIJE

Zatvorenici grade ogradu, protiv migranata i strujom

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u utorak je poručilo da Europska unija selektivno primjenjuje demokratske standarde i griješi stajući uz Nizozemsku, koju Turska optužuje za kršenje ljudskih prava i europskih vrijednosti. Zabranili su diplomatske letove iz Nizozemske, ali sankcije ne uključuju gospodarske mjere ni zabrane putovanja za građane.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ovoga je tjedna ponovo upozorio kako bi sporazumi s EU, uključujući i dogovor o migrantima, mogli biti upitni ako EU ne implementira viznu liberalizaciju, a kriza je u međuvremenu eskalirala. U Turskoj su i dalje smješteni milijuni migranata i izbjeglica, koje ta zemlja u zamjenu za velike novčane iznose ondje zadržava.

Erdoganov populizam

Jesu li ozbiljne njihove prijetnje, je li realno da se rijeka izbjeglica pokrene iz Turske te koliko je Hrvatska spremna za to, pitali smo naše sugovornike. Demograf Stjepan Šterc smatra da to ipak nisu samo prazne prijetnje s obzirom na to da u Turskoj postoje centri s izbjeglicama, čiji se broj kreće između dva i tri milijuna. Misli čak da će Turska biti prostor u koji će i dalje pristizati izbjeglice, s obzirom na nesređenu situaciju na Bliskom istoku.

- Ta priča neće tako jednostavno završiti i sigurno je da o tome treba ozbiljno razgovarati. Pitanje migracija i njihovo usmjeravanje prema Europi bit će jedno od ključnih u doglednoj budućnosti - kaže Šterc. Dodaje da se, s obzirom na specifičnost, dužinu i otvorenost svoje granice prema susjednim zemljama, Hrvatska gotovo ne može ozbiljnije postaviti kao, primjerice, Slovenija i Mađarska. Smatra kako je to pitanje organiziranosti samog MUP-a. “Ne znam kakva je ona, no ono što se vidi prema van i može iščitati iz izjava, komentara i analiza, ne čini mi se da je to postavljeno na strateškoj razini ozbiljnosti kao u zemljama sjevernije od Hrvatske”, zaključuje Šterc.

Politolog Vedran Obućina, specijaliziran za islamski svijet, kaže kako se prije svega radi o uobičajenom Erdoganovu populizmu, koji je najviše usmjeren na njegove birače u vezi s predstojećim referendumom, a ne toliko o poruci Europi.

Teške posljedice

- Ako bi se hipotetski, s ljepšim vremenom, i dogodilo da dođe do kretanja stanovništva, mislim da će ono opet biti nalik na ono prethodno, kada su se te skupine grupirale na grčko-makedonskoj granici. A i tada to neće biti tako organizirani protok ljudi kao prije dvije godine. Ako do toga dođe, to bi dovelo do teških političkih posljedica na cijelom Balkanu, prije svega u Makedoniji, kao dodatna točka u tamošnjem kaosu. S obzirom na to da Makedonija nema vladu, predsjednik bi trebao uvesti izvanredno stanje. Srećom, ni jedna strana tamo nema snage za ratni sukob. To se može odraziti i na predsjedničke izbore u Srbiji, a bugarska vlada ima određene simpatije prema Rusiji, što bi Erdogana moglo spriječiti da ne otvara granicu prema Bugarskoj. A ilegalni prelasci mogli bi ostati na razini na kojoj ih ima i sada - zaključuje Obućina.

Igor BOŠNJAK
GOTOVO NEMOGUĆA MISIJA ZA HRVATSKU

Kada se u nekoj budućnosti eventualno dogodi velik pokret dijelova migranata, svi će prostori biti otvoreni. Neće ih se više usmjeravati u jednom smjeru. Jedan smjer je prije funkcionirao samo zato što je taj smjer bila Njemačka i do tamo je trebalo doći najkraćim mogućim putem. A ovdje se baš bila posložila ta ruta kroz Hrvatsku prema Njemačkoj. No, ako će smjer biti Europa, nebitno Njemačka ili neka druga zemlja, obrana cijele naše granice od migranata gotovo je nemoguća misija. Tako da mi sigurno moramo razmišljati o nekim drugim organizacijskim mogućnostima, kao što rade visoko razvijene europske zemlje. Nije slučajno Švedska odlučila o 11-mjesečnom vojnom roku, ističe Šterc.

Vedran Obućina

politolog

geografski smo zaštićeni

Mislim da naša vlada, u koordinaciji s drugim vladama i EU, neće dopustiti onakve prelaske granica kakve smo vidjeli. A masovne ilegalne prelaske ne možemo očekivati jer smo ipak i geografski zaštićeni, pa bi za to trebalo plivati preko Dunava i Save. Što se tiče granice s BiH, lako je pretpostaviti gdje bi ilegalni prelasci mogli biti mogući. Najviše se to odnosi na dio Cazinske krajine, a udar bi mogao ići prema Banovini, Lici i Kordunu. A ostatak granice je ili Sava ili Dinara, gdje su tri ili četiri granična prijelaza na tom velikom potezu, rekao nam je Vedran Obućina.