Osijek
ZAVOD ZA UROLOGIJU

Osječki su se urolozi educirali u Njemačkoj
Objavljeno 15. ožujka, 2017.

Liječnički je tim Zavoda za urologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek prošlog tjedna, predvođen predstojnikom Zavoda dr. Oliverom Pavlovićem, boravio na edukaciji u Njemačkoj, u Lauterbachu, jednoj od vodećih klinika za urologiju u Njemačkoj.

Pod vodstvom dr. Tomislava Kalema, urologa s klinike u Lauterbachu, osječki se tim, koji su uz dr. Pavlovića činili dr. Vinko Krajina i dr. Josip Perković, upoznao s najnovijim tehnikama u liječenju uroloških bolesti. Na ovom je studijskom gostovanju dogovoreno i predavanje dr. Kalema na skorašnjim 12. Osječkim urološkim danima i 5. Osječkim nefrološkim danima uz 4. Sekciju medicinskih sestara i tehničara urologije i nefrologije, koji se održavaju u hotelu Osijek od 11. do 13. svibnja ove godine. Riječ je o jednom od najjačih medicinskih kongresa ne samo u Osijeku, nego i u Hrvatskoj, na kojoj su prethodnih godina gostovali čak i predavači s glasovite klinike Mayo iz SAD-a.

- Cilj je Kongresa promišljanje i problematiziranje suvremene urološke i nefrološke teorije i prakse te razmjena vlastitih stajališta, učenja i iskustva radi pružanja adekvatne stručne i profesionalne zdravstvene usluge i zaštite. Ovogodišnje su teme urološke sekcije transplantacija bubrega, urolitijaza, urološka onkologija, a nefrološke sekcije transplantacija bubrega, bubrezi i trudnoća. Do sada je kongres bio rezerviran samo za liječnike, ali od ove godine pravo sudjelovanja imaju i studenti medicine. Glavni organizator Uro i Nefro dana je Hrvatski liječnički zbor - podružnica Osijek, a suorganizatori su MEFOS, BCO i HUD, najavljuje predsjednik organizacijskog odbora dr. Oliver Pavlović.

Iako organizatori ne žele otkriti sva imena najatraktivnijih ovogodišnjih predavača, već je sada poznato kako će među njima biti i prof. dr. med. Rolf Muschter, voditelj Klinike za urologiju i dječju urologiju iz bolnice Diakonie u Regensburgu. Muschter je izvanredni profesor na Katedri za urologiju na Ludwig Maximilian Univerzitetu u Münchenu te predavač na Georg August Univerzitetu u Göttingenu. U Osijek dolazi i prof. dr. sc. Željko Kaštelan, predstojnika Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, koji je redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i pročelnik Katedre za urologiju te voditelj Centra za transplantaciju bubrega KBC-a Zagreb i Referentnog centra za urološku onkologiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Organizatori najavljuju i predavanje prof. dr. med. Wolfa F. Wielanda iz Njemačke koji je u rujnu 2013. godine imenovan professorom emeritusom, a svoja je znanja i otkrića podijelio u više od 400 radova i 500 predavanja. Na Kongres stiže tajnik Hrvatskog urološkog društva, član Povjerenstva za usmene ispite Europskog urološkog povjerenstva te hrvatski predstavnik u Europskom urološkom društvu, doc. dr. sc. Igor Tomašković, koji radi kao specijalist urolog na Klinici za urologiju KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu, dok će osječke snage, između ostalih, predstavljati prof. dr. sc. Rudika Gmajnić, redoviti profesor obiteljske medicine na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Nefreteta Z. EBERHARD

Dr. Pavlović, dr. Krajina i dr. Perković u Lauterbachu upoznali s najnovijim tehnikama u liječenju uroloških bolesti

Najčitanije iz rubrike