Kultura
NA 114. GODIŠNJOJ SKUPŠTINI HPD-A “LIPA”

Uručene nagrade i priznanja
Objavljeno 15. ožujka, 2017.

OSIJEK

Na 114. redovitoj godišnjoj skupštini Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa” iz Osijeka, jednog od najtrofejnijih i najboljih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, uručene su nagrade i priznanja zaslužnim članovima.

Nosačima zvuka i malim simboličnim Lipinim srebrnjacima nagrađeno je devet pjevačica i pjevača koji su u 2016. godini imali više od 100 dolazaka na probe i nastupe, dok je najaktivnija među njima, sopranistica Marijana Matijević, dobila CD i veliki srebrnjak. Posebnu nagradu, priznanje i pljesak dobio je legendarni dugogodišnji “lipaš” Vatroslav Šerić, koji, zbog selidbe u Zagreb, odlazi iz “Lipe”. Priznanja, CD-ove i velike srebrnjake zaslužile su vrijedne pjevačice koje su obilježile male i velike jubileje: Jelena Sesvečan (30 godina članstva), Dubravka Brunčić (25 godina članstva) i Nikolina Velki (20 godina članstva). Vrijedne i posebne jubilarne nagrade za umjetničko vodstvo, pak, pripale su prof. Valeriji Fischbach i prof. Ozani Tomić za punih 20 godina dirigiranja.

Na početku skupštine sve je okupljene, među kojima su bili brojni pripadnici različitih generacija “lipaša”, pozdravio predsjednik Društva, prof. dr. sc. Željko Turkalj. Kao posebni gosti, između ostalih, došli su osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagiić, zamjenik župana Dragan Vulin te Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonije Osijek.

Potom su pročitana izvješća Upravnog odbora, računovođe, dirigentice i Nadzornog odbora za 2016. godinu, na koju se ova skupština odnosila. Između nekoliko velikih postignuća u 2016. godini tajnik Karlo Kobaš i dirigentica, prof. Valerija Fischbach, kao najvažnije “Lipino” događanje u 2016. godini istaknuli su niz manifestacija čime su obilježili veliku obljetnicu: 140. godišnjicu Društva. Kako je istaknuto, središnja manifestacija, “Dani Lipe u Osijeku”, organizirana je prošle jeseni, 2016., kada su redom organizirani: svečana sjednica HPD-a Lipa s promocijom novog nosača zvuka “140” u svečanom foyeru HNK (27. rujna), prigodna podjela 140 paketića čaja od lipe u središtu Osijeka (29. rujna), zajednički koncert HPD-a “Lipa” i Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla (30. rujna) te veliko Međunarodno natjecanje i festival pjevačkih zborova Croatia Cantat (1. i 2. listopada u osječkom HNK-u i Esseker centru). Ukratko su izneseni i planovi “Lipe” do kraja ove, 2017. godine. D.Kć.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike