Kultura
POSJET DVJEMA IZLOŽBAMA U ZAGREBU

Muzej likovnih umjetnosti Osječke umjetnine uz bok onima iz bečkih muzeja
Objavljeno 15. ožujka, 2017.

Ulje na platnu iz 1905. “Vrbik na Savi” Ferde Kovačevića te dva ulja na platnu austrijskog slikara Ernsta Stöhra, koja prikazuju personifikaciju noći: “Noć” (nastalu između 1901. i 1912.) i veliku kompoziciju “Noć” iz 1913., posudio je Muzej likovnih umjetnosti Galeriji Klovićevi dvori za izložbu “Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.” Uz to, Modernoj su galeriji posudili čak sedam radova za izložbu “Sve naše životinje – Animalističke teme u hrvatskoj modernoj likovnoj umjetnosti”. Te su dvije izložbe bile više nego dovoljan povod posjetu Zagrebu, u organizaciji MLU-a. Odaziv Slavonaca, točnije uglavnom Slavonki, bio je sjajan, pa je ravnateljica MLU Osijek Jasminka Mesarić bila vidljivo zadovoljna i obećala je uskoro ponoviti sličan jednodnevni izlet, kojemu će povod opet biti neke značajne izložbe.

Međuinstitucionalne suradnje i posudbe umjetnina svakodnevica su ne samo za hrvatske prilike i praksa bez koje bi malo koja galerija mogla postaviti ijednu izložbu, često i na međunacionalnoj razini. Posebice kada su u pitanju ovakve velike problemske, retrospektivne izložbe kao ova u Klovićevim dvorima. Kustosica Valentina Radoš uživala je i kao povjesničarka umjetnosti i ponosna zaposlenica MLU-a jer je riječ o uistinu, kaže, zanimljivoj izložbi.

- Najdojmljivije su mi priče koje uključuju naše zbirke i našu instituciju, u ovom slučaju uz bok i bečkim muzejima. Pohvalno je to za naš muzej i govori o kvaliteti i vrijednosti našeg fundusa. Drago nam je da se ti radovi pokazuju i predstavljaju, tematiziraju u raznim okruženjima, kontekstima, izložbama, jer trenutačno u nas nisu izložene jer nemamo stalni postav. Stoga su ovakve razmjene i projekti za našu vidljivost vrlo važni - pojašnjava Valentina Radoš, u čijem konceptu Slavonci trenutačno u MLU-u mogu do 27. travnja pogledati izložbu Ivana Faktora “Film koji samo ja gledam”.

Organizatorica i inicijatorica puta, ravnateljica Mesarić s oduševljenjem je na kraju puta istaknula kako odaziv Slavonaca nakon teksta u Glasu Slavonije, kojim su pozivali da im se pridruže u organiziranom posjetu i vođenju dvjema izložbama, svjedoči o tom da se prate kulturna zbivanja u gradu i regiji.

- Iako se naoko to ne čini, ljude zanimaju zbivanja vezana uz kulturne institucije u gradu. Pun autobus sugrađana koji su s velikim zadovoljstvom razgledali dvije doista izvanredne izložbe na ponos je MLU. Kao i to da naša djela, i to na počasnim mjestima, stoje uz djela iz drugih velikih muzeja ne samo iz Hrvatske nego i iz inozemstva - napominje ravnateljica Jasminka Mesarić, napominjući kako se u Umjetničkom paviljonu uskoro otvara izložba vezana uz temu šume, za koju je također MLU posudio umjetnine iz svoga fundusa.

Narcisa VEKIĆ

10 umjetnina

POSUĐENO JE DVJEMA GALERIJAMA

IZ KATALOGA O ERNSTU STÖHRU

Ernst Stöhr (St. Pölten, 1860. – 1917.) član je utemeljitelj Secesije. Nakon studija na Kunstgewerbeschule i Akademiji likovnih umjetnosti u Beču djeluje kao učitelj violine. Okušao se kao slikar, grafičar, glazbenik i pjesnik; br. 12 časopisa Ver Sacrum posvećen je u cijelosti njegovim raznovrsnim talentima. Za njegov slikarski opus karakteristične su lirske slike pejzaža sutona ili mjesečine plavičastih nijansi te simbolističke slike fatalnih žena. Pet Stöhrovih slika iz secesijsko-simbolističkog razdoblja nalazile su se u kolekciji osječkog industrijalca Rudolfa Povischila, a danas su u fundusu MLU-a u Osijeku.

Možda ste propustili...

ZA SVJETSKI DAN GLAZBE U ZADAR DOLAZE BLIZANCI ANĐEOSKOG GLASA

Braća Teofilović i Miroslav Tadić, jedan od najcjenjenijih gitarista današnjice

7. HRVATSKI BIENNALE ILUSTRACIJE - GRAD U ILUSTRACIJI

Renáti Fučíkovoj Grand Prix

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana