Regija
U TIJEKU IZRADA PROJEKTA

Nadogradnja i elektrifikacija pruge Vinkovci - Vukovar
Objavljeno 15. ožujka, 2017.

VINKOVCI/VUKOVAR

Iako se građani Slavonije i Baranje i dalje voze vlakovima kao i prije 50 godina, ponegdje i 20 kilometara na sat, čini se da polako dolazi do nekih pomaka. Čini se da nade ima za putnike koji se voze vlakovima na relaciji Vinkovci - Vukovar.

- Vezano uz investicije u željezničku infrastrukturu na istoku Slavonije u tijeku je priprema projektne dokumentacije za projekt nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci - Vukovar. Projekt je sufinanciran sredstvima iz fondova EU-a, a u sklopu njega modernizirat će se i elektrificirati 18,7 kilometara spomenute dionice, omogućiti maksimalna brzina od 120 kilometara na sat te će se znatno unaprijediti kvaliteta željezničke usluge. Po dovršetku pripreme dokumentacije koja je u završnoj fazi uslijedit će radovi koji bi trajali dvije godine, nakon čega će se modernom elektrificiranom željezničkom prugom povezati pruga RH1 koridora (bivši X. paneuropski koridor) s koridorom Rajna-Dunav, riječnim plovnim putem na Dunavu na teritoriju Hrvatske - kažu iz HŽ-a.

Međutim, unatoč najavljenoj elektrifikaciji još nekih pruga nije sigurno da će se ona na svim spominjanim relacijama i dogoditi. Za sada još nije sigurno da će se Slavonci i Baranjci od Belog Manastira do Osijeka i od Osijeka pa do kolodvora Strizivojna-Vrpolje ikada provozati vlakovima na prugama kakve postoje u drugim dijelovima Hrvatske.

- Što se tiče elektrifikacije pruge od Belog Manastira do kolodvora Strizivojna-Vrpolje u pripremi je izrada Studije izvodljivosti koja bi trebala pokazati je li elektrifikacija pruga državna granica - Beli Manastir - Osijek i M302 Osijek - Strizivojna-Vrpolje uopće opravdana. Daljnji koraci ovisit će o rezultatima Studije te o raspoloživim financijskim sredstvima - kažu iz HŽ Infrastrukture.

Jednostavnije rečeno, još uvijek nije sigurno hoće li do elektrifikacije potonjih pruga uopće ikada i doći, jer sve ovisi o spomenutoj Studiji. S.Lacić

NE ZNAŠ VOZI LI VLAK ILI AUTOBUS

Jedan Baranjac koji svakodnevno putuje na posao vlakom od Darde do Osijeka požalio nam se što se na pruzi Beli Manastir - Osijek svako malo nešto radi pa počesto ne zna kako će i kada toga dani doći do Osijeka. “Često izvode nekakve radove na pruzi pa tim danima voze autobusi. No, nije tu problem, problem je u tome što to jako često često ne najave dan ranije pa kada dođem na kolodvor u Dardi kupiti kartu za vlak, kažu mi da vozi autobus, ali tek pola sata kasnije nego vlak pa kasnim na posao”, požalio nam se Darđanin.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike