Mozaik
POZNATE HRVATICE NOSILE REVIJU

Unikatna odjeća Udruge Kamensko
Objavljeno 15. ožujka, 2017.

Na zagrebačkome Velesajmu Udruga Kamensko održala je modnu reviju unikatne odjeće napravljene od darovanoga materijala. Kolekciju Od pletenja do šivanja među mnogim poznatim osobama nosile su i HRT-ove novinarke Maja Sever, Jagoda Martinović i Marina Medved Pulić. Novac prikupljen prodajom namijenjen je kupnji šivaćega stroja. Prije sedam godina radnice tvornice Kamensko ostale su bez posla jer je tvrtka otišla u stečaj. Osam bivših djelatnica Kamenskoga danas djeluju kroz Udrugu Kamensko te svoje proizvode šalju i u inozemstvo, primjerice u Frankfurt i Milano te u Kanadu. Na reviji je predstavljeno više od 30 modela odjeće. Šivanje je trajalo dva tjedna, a priprema ostalih materijala više od mjesec dana. Maja Sever, koja prati radnice Kamenskoga od prvoga dana kad su započele štrajkati glađu ispred tvornice kako bi pokušale spriječiti uništavanje tvornice, kaže da je njihova sudbina simbol naše stvarnosti ili načina kako se zbog nečijih privatnih interesa može uništiti mnogo radnih mjesta i sudbina.

- Njihov je poziv da nosim reviju za mene bila velika čast i pokazatelj da na javnoj televiziji radimo ono što bismo i trebali raditi: donosimo priče naših gledatelja i građana, priče kojima pokušavamo ukazati na nepravde u društvu - kaže Maja Sever.

Marina Medved Pulić nosila je zlatnu haljinu za svečane prilike i kaže da joj je bila velika čast sudjelovati.

- Kamensko je sinonim onoga što je u Hrvatskoj krenulo loše, a radnice su se uspjele izdići iz toga i uhvatiti se u koštac s problemom. Umjesto da se prepuste beznađu, stvorili su nešto novo - kaže Medved Pulić.

Jagoda Martinović ističe kako je sudbina radnica Kamenskoga postala simbolom poslijeratne Hrvatske.

- Svi se trebamo poistovjetiti s time i pronaći nadahnuće u njima! Katkad se zapitam što bih učinila na njihovu mjestu, treba imati snage pretvoriti poraz u pobjedu. Zato sam ponosna što sam ponovno bila dijelom toga događaja - zaključila je Jagoda Martinović. T.K.

Možda ste propustili...

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike