Sport
STOP TERORU I REKETU

Nema više “ali”... Neman se
otela i treba je zaustaviti
Objavljeno 13. ožujka, 2017.
Pod krinkom borbe protiv vođenja HNS-a dio navijača već godinama terorizira sve u hrvatskom nogometu, i to nekažnjeno

Već smo naviknuli da su nogometni derbiji u Hrvatskoj izišli iz okvira sportskog nadmetanja. Već dva desetljeća više se govori o brojci policajaca i redara te mjerama sigurnosti koje se poduzimaju kako bi se utakmice uopće mogle i odigrati. Te su takmice nerijetko bile iskorištavane za iskazivanje najnižih strasti i nevjerojatne mržnje koju Hrvati mogu emitirati jedni prema drugima. Međutim, ovaj posljednji ispad koji se dogodio u Splitu (opet!) definitivno bi morao probuditi sve one koji su bilo koji oblik nasilnog ponašanja opravdavali tobožnjim nezadovoljstvom prema vodećim ljudima Hrvatskog nogometnog saveza.

Čin koji su napravili navijači Hajduka u derbiju protiv Rijeke jasna je poruka svima koji ne podržavaju njihovu “borbu” kako nisu dobrodošli. Tko se uopće u Splitu može osjećati sigurno ako to nisu igrači ili klupski dužnosnici? Kakva nam je poruka to poslana iz Splita? Iskreno, nije me iznenadilo jer pod krinkom borbe protiv vođenja HNS-a dio navijača već godinama terorizira sve u hrvatskom nogometu, i to nekažnjeno. Namjerno neću sve to povezivati s Hajdukom jer i on sam je talac nasilnika. Međutim, zar je moguće da oni imaju i kontrolu nad policijom, zaštitarima i svima koji bi se trebali brinuti o sigurnosti aktera javnog skupa? Brzo su se pojavile informacije kako je cijeli taj događaj unaprijed isplaniran i dogovoren sa zaštitarima. Ako je istina, onda je to ono najstrašnije. Ili možda i nije. Možda je još strašnije što je taj čovjek koji je vitlao tom šipkom po travnjaku ispraćen ovacijama velikog dijela publike. E, to je zastrašujuće. Neman se otela kontroli i sad je veliko pitanje može li je se uopće dalje kontrolirati? Nesmetano je rasla desetljećima prvo pod krinkom južnjačkog temperamenta, a onda i pod izgovorom borbe s “huliganima iz loža”. Mnogi su čak na tu borbu gledali sa simpatijama. No, nakon ovog što se dogodilo na derbiju Hajduk - Rijeka netko konačno mora udariti šakom o stol i reći - dosta! Dosta je teroriziranja cijele hrvatske javnosti, dosta je praznih izgovora za nasilje. Svaka je borba legitimna dok je u okvirima demokracije, ali kada prijeđe u nasilje, onda ju se mora zaustaviti.

Dvojbe nema, toj “hobotnici” treba odrezati glavu. Međutim, tko će to učiniti? Oni huškački političari koji su tražili smjene vodstva HNS-a? Ma, dajte. Policija? Teško jer sve ove godine previše je bilo ustupaka i zataškavanja. Znamo li danas tko je nacrtao onu svastiku na Poljudu? Ili smo možda zaboravili da se to dogodilo. Pravosuđe? Smiješno. Nitko nije dovoljno hrabar, a niti ima pravu ideju. I tako će valjda biti dok netko ne pogine.

I to nije prvi cirkus koji se dogodio na Poljudu, ali se uvijek sve rješavalo nekakvim kompromisima. Sad je doista vrijeme za reakciju. I to oštru reakciju. Samo ne s novim mjerama protiv ljudi koji žele normalno doći na stadion i uživati u nogometu kako se to dosad radilo, već samo protiv onih koji prave takve incidente. Međutim, opet se pitam ima li netko hrabrosti pogledati tom problemu u oči ili će “reketirani” Hajduk opet odgovornost preuzeti na sebe jer je tako najlakše. Iskreno, doista me ne zanima koliko će i na koji način biti kažnjen Hajduk. Ako će to biti utakmice bez publike, neće patiti nitko osim stvarnih ljubitelja nogometa, ako će to biti oduzimanje bodova. Zašto? Pa nisu igrači Hajduka krivi. U biti, HNS će po službenoj dužnosti morati kazniti Hajduk, ali to će biti minimum minimuma prema ono što treba doista poduzeti. Na potezu nije HNS. Na potezu je državna vlast koja mora pronaći odgovorne za prijetnju koja se događa iz Splita. I ne smiju slučaj gledati paušalno, jer ako im doista policija i zaštitari ne mogu ništa, onda je to stvarna opasnost. Hajduk će svoju kaznu dobiti i valjda prihvatiti bez onog “ali” koje je dovelo do ovog nereda. Više nitko nema pravo reći “ali” jer to je samo novi vjetar u jedra nasilnicima. Taj čin treba osuditi i procesuirati. Ne samo tog tipa koji je bio sa šipkom u terenu nego sve koji su mu to omogućili i koji su ga podržali. Iako, bojim se kako će to biti samo još jedan primjer u kojem se cijela Hrvatska u trenutku digla na stražnje noge, a onda će nakon dva-tri dana opet sve biti u normali. A neman će nastaviti rasti...

Dalibor KELER
PAVLIČIĆ-BEKIĆ (NE)ĆE ODLUČITI U SRIJEDU?

Disciplinski sudac Prvog i Drugog HNL-a Saša Pavličić-Bekić odluku o kaznama trebao bi donijeti u srijedu na temelju službenog izvješća delegata utakmice, kao i izvještaj povjerenika za sigurnost HNS-a. Moguće je da se zbog težine slučaja i prolongira konačna odluka o poljudskom slučaju jer bi disciplinski sudac mogao zatražiti i dodatna izvješća.

A GDJE JE ISPRIKA RIJECI?

Iz HNK Hajduk poslali su priopćenje nakon utakmice u kojem su prihvatili svoju odgovornost za incidente. Međutim, ni jednom riječju nisu uputili ispriku ni predsjedniku Rijeke Damiru Miškoviću, koji je u poljudskoj loži pogođen bocom, a ni svojim sportskim prijateljima, nogometašima Rijeke, kojima sigurno nije bilo svejedno kada je huligan mlatio šipkom po sredini terena.

Inače, priopćenje još nisu poslali ni udruga Naš Hajduk, a ni Torcida, koji su uvijek glasni u osudi svih anomalija u hrvatskom nogometu, ali očito ne i kada se one događaju u njihovu dvorištu i njihovim redovima. K.L.

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG ČEPINČANINA

Tadić startao sedmi, završio treći

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

Najčitanije iz rubrike