Novosti
NESNOŠLJIVOST SURADNIKA U VLADI

Politički partneri ne trebaju sukobe rješavati javnim svađama nego razgovorom
Objavljeno 14. ožujka, 2017.

Lokalni izbori bit će pravi test odnosa između HDZ-a i Mosta, iako se Božo Petrov trudi uvjeriti javnost kako odnosi u državnoj vlasti nemaju nikakve veze s djelovanjem na lokalnoj razini, odnosno odbijanjem Mosta da ne podrži ni jednog HDZ-ovog kandidata na lokalnim izborima.

“Mi vrlo dobro možemo razgraničiti što je državna, a što lokalna razina. Na državnoj razini smo partneri i želimo ostvariti što je moguće bolje rezultate u interesu svih građana, a što se tiče lokalnih razina to je nešto gdje trebaju pobijediti najbolji”, rekao je Petrov proteklog vikneda, dodajući kako neće biti problema ni “prelijevanja” bilo kakvih sukoba, nesnošljivosti i natjecanja s lokalne na državu razinu.

Međutim, polemika HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića s Mostovim potpredsjednikom Vlade i ministrom uprave Ivanom Kovačićem još je jednom pokazala kako unatoč naporima čelnika dviju stanaka odnosi u vladajućoj koaliciji nisu do kraja posloženi. O tome u kolikoj mjeri je to još jedan dokaz nedorađenosti odnosa dviju stranaka na vlasti, a u kolikoj potenciranje takvih sukoba ima veze i sa zauzimanjem određenih pozicija uoči izbora, ima različitih mišljenja. Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako je u pitanju pripremanje pozicija za izbore.

- Bilo je za očekivati da će i u ovoj vladi, kao i u prošlom mandatu, Ivan Kovačić biti jedna od slabijih karika. On, osim toga, ima ozbiljan problem, a to je da je odlaskom prethodne ministrice Dubravke Jurlina Alibegović, također iz kvote Mosta, koja je odlično radila svoj posao, prekinut reformski proces. Ona je već imala ozbiljan reformski paket pripremljen za javnu prezentaciju i definiran popis reformi javne uprave. Sve je to smjenom u tom ministarstvu stalo i čovjek koji nije bio informiran o tim procesima i nema “background” i znanja vezana uz javnu upravu bitno je usporio proces reformi. Ovo je svojevrstan bijeg od odgovornosti zbog neobavljenog posla - kaže Gjenero.

Kako nam je pak rekao osječki stručnjak za ljudske resurse Željko Požega, aktualno prepucavanje između ministra Kovačića i saborskog zastupnika Đakića samo je još jedan u nizu primjera koji pokazuju koliko je većina hrvatskih političara nesvjesna svoje odgovornosti u društvu i negativne percepcije koju svojim svađama stvaraju prema politici i obnašanju vlasti.

- U najmanju je ruku neozbiljno, a pomalo i smiješno, da se putem medija optužuju oni koji su dobrovoljno postali partneri i preuzeli brigu oko vođenja države. Ministar Kovačić morao bi biti svjestan da se ostavka niti nudi niti daje za takve beznačajne stvari, nego da se takve stvari rješavaju razgovorom unutar četiri zida između koalicijskih partnera - kaže Požega.

On ističe kako je vidljivo da odnosi između HDZ-a i Mosta, u Saboru i Vladi, nisu harmonični, što se najbolje vidi na stalnim sukobima oko kadroviranja.

- Očito je i da približavanjem lokalnih izbora rastu napetosti između predstavnika tih dviju stranaka - rekao nam je Željko Požega. Prema njegovim riječima, kandidati Mosta u mnogim lokalnim sredinama morat će prozivati kandidate HDZ-a za vođenje krive politike, njihova neispunjena obećanja te na odgovornost za iseljavanje lokalnog stanovništva i siromaštvo.

Igor BOŠNJAK
VIŠE SUKOBA BIT ĆE ZBOG DALMACIJE NEGO ZBOG SLAVONIJE

Poprištima izbornih srazova kandidata Mosta i HDZ-a Gjenero ponajprije vidi dalmatinske gradove, poput Metkovića, Vrgorca, ili Sinja, a ne Slavoniju. "U cjelini, pretpostavljam da će ljudi iz Mosta ipak shvatiti da je prilika sudjelovanja u izvršnoj vlasti na nacionalnoj razini neusporediva u odnosu na participaciju ili obnašanje vlasti u nekoliko malih dalmatinskih gradova. Mislim da do velikog loma ipak neće doći, jer bi onda tu Most bio najveći gubitnik budući da HDZ trenutačno ima dobar rejting", kaže Gjenero.