Učionica
GRAĐEVINSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar visokog obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture
Objavljeno 13. ožujka, 2017.

Građevinski fakultet Osijek proslavio je u prosincu 2016. godine svoju jubilarnu, 40. godišnjicu postojanja i uselio se u novu fakultetsku zgradu u sveučilišnom kampusu, a u ovom tekstu uspjet ćemo nabrojiti samo dio bogatih aktivnosti iz protekle dvije godine.

Kao jedna od većih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinski fakultet danas predstavlja i regionalni centar obrazovanja i znanstvenoistraživačkog rada u području temeljnih tehničkih znanosti, građevinarstva i arhitekture. Ukupno 34 djelatnika u znanstveno-nastavnom zvanju i 32 djelatnika u nastavnim i suradničkim zvanjima, provodi nastavu kroz deset različitih nastavnih programa.

Arhitektura i urbanizam

Proteklu, 2016. godonu posebno je obilježilo pokretanje novog preddiplomskog sveučilišnog studija Arhitektura i urbanizam. Naime, nakon višegodišnjih priprema i složenog administrativnog postupka dolaska do dopusnice nadležnog Ministarstva, 10. listopada 2016. godine studirati je počela prva generacija studenata na Preddiplomskom sveučilišnom redovnom studiju arhitekture i urbanizma u Osijeku. Predviđeno trajanje studija je tri akademske godine, a njegovim završetkom stječe se naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica inženjer/inženjerka arhitekture i urbanizma. Diplomiranjem se ostvaruje i uvjet za upis na diplomski sveučilišni studij arhitekture i urbanizma koji se trenutno izvodi na sveučilištima u Splitu i Zagrebu, ali se nadamo da će do završetka studiranja ovih prvostupnika to biti moguće u Osijeku.

Drugi studij koji svakako treba istaknuti jest poslijediplomski sveučilišni studij, dakle doktorski studij građevinarstva. Naime, nakon višegodišnje stanke, u proteklih nešto više od godinu dana upisane su čak dvije generacije doktorskih studenata: generacija 2015./16. i generacija 2016./17. Rezultat je to ciljanih napora uprave Fakulteta koja je prepoznala potrebu intenziviranja ove razine studija te u tom smjeru poduzela nekoliko poticajnih mjera: ne samo da je školarina smanjena za 40 % kako bi se povećao broj upisanih studenata nego je uvedeno i nekoliko mehanizama za povećanje postotka završenih doktoranada. Prije svega, to su ciklusi projekata financiranih vlastitim sredstvima Fakulteta kako bi se doktorandima omogućilo da uz pratnju mentora provedu istraživanja potrebna za izradu njihovih doktorskih radova, a svakom doktorandu dodijeljen je i studijski savjetnik koji prati njegovo napredovanje i savjetuje ga u svezi s aktivnostima koje mora obaviti. Rezultat je taj da je, nakon pet doktorskih studenata upisanih 2012./13., u akademskoj godini 2015./16. upisano njih 13, a u 2016./17. još 12. Osim toga, upravo je taj studij tijekom prošle godine uspješno prošao i postupak reakreditacije, koji je provelo Stručno povjerenstvo Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

U domeni nastave izuzetno je važno naglasiti i napore koje djelatnici Fakulteta čine u svrhu promoviranja tehničkih znanosti, prije svega građevinarstva i arhitekture. Naime, svjedoci smo zabrinjavajućeg pada interesa srednjoškolaca za tehničke znanosti na nacionalnoj razini. Kako bi neutralizirao taj trend, Fakultet je ugostio učenike III. gimnazije Osijeku, bio suorganizator Zimske kreativne škole u srednjoj Graditeljsko-geodetskoj školi Osijek, a u planu je obilazak i predstavljanje Fakulteta i u drugim srednjim školama u gradu i okolici. Vodi se naravno računa i o sadašnjim studentima, kako bi im, uz redovan nastavni program, bili dostupni i dodatni sadržaji. Tako je tijekom 2016. godine održano nekoliko studentskih radionica: "Određivanje vlažnosti i granice tečenja" (Jelena Kaluđer, mag. ing. edif), "Nelinearni proračun ziđa metodom konačnih elemenata" (doc. dr. sc. Davorin Penava), "BIM ili neBIM" (doc. dr. sc. Dina Stober, dr. sc. Mario Galić, izv. prof. dr. sc. Zlata Dolaček-Alduk) te "Bilanciranje vode na slivu primjenom HEC-HMS modela" (Marta Jerković, mag. ing. aedif.). Da studenti cijene proaktivnost svojih nastavnika, svjedoče i aktivnosti studentske Udruge SGFOS. Tako su prošle godine četvrti put organizirali međunarodnu studentsku konferenciju "ISUCCES 2016 - International Summer Conference of Civil Engineering Students", održali studentsko natjecanje preddiplomskih studija u izradi modela od špageta, organizirali "Znanost uz kavu" (projekt kojim potiču neformalno druženje studenata i profesora) te pokrenuli nekoliko humanitarnih akcija.

Društveno odgovorno ponašanje

Društveno odgovorno ponašanje Fakulteta očituje se, između ostaloga, i u organizaciji brojnih stručnih, znanstvenih i popularnih predavanja, koja su od interesa različitim dionicima unutarnje i vanjske okoline Fakulteta. Dodatno, takvim naporima pridružuje se i knjižnica Građevinskog fakulteta, koja se prošle godine osobito potrudila obilježiti Mjesec hrvatske knjige brojnim aktivnostima u sklopu manifestacije "Knjigom preko zida".

Osim nastavnika, na Fakultetu je zaposlen i 31 djelatnik na administrativnim i stručnim poslovima. Zanimljivo je da je osnovan Ured za projekte, međunarodnu suradnju i suradnju s gospodarstvom. U Uredu su trenutno zaposlene dvije djelatnice, koje svojim dugogodišnjim iskustvom rada na projektima kao i kvalifikacijama predstavljaju izvrsnu podršku u svim aspektima projekt menadžmenta na Fakultetu. Na ovaj način Fakultet je poduzeo aktivne mjere s ciljem što boljeg pristupa nacionalnim i europskim fondovima, namijenjenim financiranju istraživačkih projekata, ali i daljnjeg ulaganja u prostor i nužnu opremu.

Fakultet nastoji biti i aktivan član međunarodne akademske zajednice. Tako je tijekom 2016. osam djelatnika Fakulteta ostvarilo suradnju s različitim inozemnim institucijama kroz Erasmus i druge programe mobilnosti. Nadalje, Fakultet je kao jedna od odabranih sastavnica Sveučilišta sudjelovao i u procesu rangiranja Sveučilišta preko U-Multirank profiliranja - projekta Europske komisije koji se bavi višekriterijalnom analizom visokoškolskih ustanova u Europi i svijetu. Prošle godine Građevinski fakultet Osijek bio je jedan od pet fakulteta koji su u okviru programa "Erasmus+" i "Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva" dobili financijsku potporu za suradnju u području potresnog inženjerstva, gradnje čelikom i mostogradnje, matematičkog modeliranja i konstrukcijskih proračuna. Riječ je o projektu "Forecast Engineering: From Past Design to Future Decisions" u koji su uključeni i Sveučilište Bauhaus-Universität Weimar (Njemačka), Sveučilište Universidade de Aveiro (Portugal), Sveučilište Univerza v Ljubljani (Slovenija) i Sveučilište Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Mađarska). U njegovom sklopu, trogodišnjem razdoblju, provodit će se istraživanja i studijski posjeti, ljetne škole, održavanje nastave u okviru izbornih (međunarodnih) predmeta na diplomskom i poslijediplomskom sveučilišnom studiju i gostujuća predavanja.

O kvalitetnoj provedbi svih nabrojenih aktivnosti brine se i poseban Ured za unaprjeđivanje i osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja, osnovan na razini Fakulteta za organizaciju, praćenje, provođenje i prosudbu svih aktivnosti vezanih uz osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete visokog obrazovanja. Taj ured redovito provodi postupke unutarnje prosudba sustava kvalitete, a tijekom 2016. uspješno je proveden i recertifikacijski audit sustava upravljanja kvalitetom prema normi HRN EN ISO 9001:2008 od strane vanjskog neovisnog stručnjaka.

(Ivana Šandrk Nukić)

Gotovo 1000 studenata na Fakultetu

Na Fakultetu trenutno studira gotovo 1000 studenata, a broj novoupisanih u prvu godinu studija, kao i broj diplomiranih studenata tijekom 2016. godine, bio je sljedeći:

l Preddiplomski sveučilišni studij Građevinarstvo (64 novih studenata, 92 diplomirana)

l Preddiplomski sveučilišni studij Arhitektura i urbanizam (30 novih)

l Preddiplomski stručni studij - redoviti i izvanredni (98 novih, 38 diplomiranih)

l Razlikovna godina za stjecanje uvjeta za upis diplomskog sveučilišnog studija (26 novih, 3 završena)

l Diplomski sveučilišni studij Građevinarstvo, organiziran kroz smjerove Nosive konstrukcije; Organizacija, tehnologija i menadžment građenja; Hidrotehnika; Prometnice (87 novih, 88 diplomiranih)

l Specijalistički diplomski stručni studij Građevinarstvo (3 diplomirana)

l Sveučilišni poslijediplomski doktorski studij (13 novih, 2 doktorirala)

Znanstvenoistraživačka djelatnost

Svakako treba spomenuti znanstvenoistraživačku djelatnost Fakulteta, koja se prije svega zasniva na radu na znanstvenim projektima i objavljivanju radova u znanstvenim publikacijama, ali i podizanju kvalitete vlastitog znanstveno-stručnog časopisa e-GFOS. Tijekom 2016. djelatnici Građevinskog fakulteta sudjelovali su u čak 21 znanstvenom projektu, a kako bi dao što veću podršku znanstveno-istraživačkoj djelatnosti, Fakultet je iz sredstava osiguranih Ugovorom o namjenskom višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti, ali i iz vlastitih sredstava, novčano podupirao plaćanje kotizacija na međunarodnim skupovima te objavu radova u znanstvenim časopisima. Rezultat je povećanje publicističke djelatnosti, pa je u 2016. godini objavljeno 40 znanstvenih radova sa znanstvenih skupova i 33 rada u znanstvenim časopisima, od čega je čak 11 radova ocijenjeno kao novi izvrsni radovi.

Velika ulaganja u opremu

Građevinski fakultet Osijek sustavno provodi strategiju ulaganja u opremu. Pri tome smo osobito ponosni na kapitalna ulaganja u laboratorije Fakulteta, koji su po mnogim svojim karakteristikama najbolji u regiji i šire. To su laboratorij za materijale i konstrukcije, hidraulički laboratorij, laboratorij za energetsku učinkovitost u zgradarstvu te geotehnički i cestograđevni laboratorij. Laboratoriji su jednako važni za znanstvena istraživanja djelatnika, praktičnu nastavu studenata te provođenje stručnog rada s gospodarskim subjektima. Osim u njihovu opremu, zamjetan je kontinuirani porast ulaganja i u ostala osnovna sredstva, prije svega informatičku opremu, računalne programe i pripadajuće licence. Tako je od oko 935 tisuća kuna uloženih 2010. Fakultet došao do 2,1 milijuna kuna ulaganja planiranih u 2017. godini.

Možda ste propustili...