Učionica
FILOZOFSKI FAKULTET OSIJEK

Prihvaćena dva velika projekta, a pokreću i novi studij - Sociologiju
Objavljeno 13. ožujka, 2017.

U posljednje dvije akademske godine, 2015./2016. i 2016./2017., Filozofski fakultet Osijek imao je nekoliko zapaženih postignuća te je pokrenuo i realizirao niz velikih projekata i programa, od kojih neke valja posebno izdvojiti.

Na prošlogodišnjem natječaju Hrvatske zaklade za znanost za financiranje su prihvaćena dva znanstveno-istraživačka projekta profesora s Filozofskog fakulteta, što je doista ogroman uspjeh za neku humanističko-društvenu instituciju, pogotovo jer je s dva prihvaćena projekta Fakultet najuspješnija sastavnica Sveučilišta u Osijeku na tom natječaju Zaklade.

Prvi je projekt onaj izv. prof. dr. sc. Vesne Bagarić Medve, voditeljice, pod nazivom "Koherencija pisanoga teksta u inome jeziku: hrvatski, njemački, engleski, francuski, mađarski jezik u usporedbi". Na njemu sudjeluje još deset suradnika, kako zaposlenika Fakulteta tako i suradnika iz Hrvatske i inozemstva , a trajat će tri godine i iz područja je filologije, odnosno primijenjene lingvistike. Koherencija je, prema brojnim primijenjenim lingvistima, ključna komponenta diskursne kompetencije, uz koju se, međutim, veže niz otvorenih problema, za čije je rješavanje potrebno sustavno empirijsko istraživanje. Ispitanike u istraživanju činit će 290 studenata iz četiriju država (iz Hrvatske, Mađarske, Njemačke i Velike Britanije) te 40 edukatora, koji su učitelji spomenutih jezika ili djeluju kao procjenjivači ispita pisanja na navedenim jezicima. Ovo je istraživanje interdisciplinarnoga karaktera te uz tekstnu i primijenjenu lingvistiku, polazi od teorijskih i empirijskih spoznaja psiholingvistike, pragmatike, korpusne i diskursne analize.

Drugi je projekt onaj doc. dr. sc. Silvije Ručević, voditeljice, "Problemi u ponašanju djece školske dobi: Uloga izvršnih funkcija, individualnih, obiteljskih i genetskih čimbenika", koji će provoditi tim od još četiri suradnika, djelatnika Filozofskog fakulteta, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti te Medicinskog fakulteta. Trajat će četiri godine i obuhvaća složena istraživanja iz područja razvojne i kriminološke psihologije. Cilj istraživanja je unaprijediti razumijevanje uloge niza čimbenika rizika iz različitih domena u razvoju problema u ponašanju djece osnovnoškolske dobi koristeći se longitudinalnim nacrtom istraživanja. Ovo istraživanje temelji se na podacima slučajno odabranih 165 parova djece i roditelja iz 15 javnih vrtića iz urbanog središta u istočnoj Hrvatskoj. Ishodi istraživanja koristit će se kako bi se unaprijedile kauzalne teorije i intervencije namijenjene djeci izloženoj rizičnim čimbenicima. Ispitivanje rizičnih čimbenika iz različitih domena može pomoći u planiranju i prilagodbi tretmana jedinstvenim potrebama pojedine djece. Osim toga, rezultati ovog istraživanja mogu pomoći u identifikaciji grupe djece koja su u većem riziku za doživljavanje određenih čimbenika, te povezano s tim, i s ozbiljnim problemima u ponašanju.

Novi studij - Sociologija

Na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u Osijeku u 2016. godini prihvaćen je Elaborat studijskog programa preddiplomskog dvopredmetnog sveučilišnog studija Sociologija na Filozofskom fakultetu Osijek te će studij sociologije izvođenje nastave početi u sljedećoj akademskoj, 2017./2018., godini. Studij sociologije počinje izvedbu kao trogodišnji preddiplomski dvopredmetni redovni studij, ali se odmah kreće u realizaciju diplomskog studija, što znači da će cijeli studij biti ustrojen prema modelu 3 + 2, radi ostvarivanja obrazovne vertikale, jer su dosadašnja iskustva s procesom provedbe bolonjskog procesa pokazala nedovoljnost završavanja samo preddiplomskog studija. Studij sociologije moći će se kombinirati s hrvatskim jezikom i književnošću, engleskim jezikom i književnošću, povijesti, pedagogijom i filozofijom. Upisna kvota bit će ukupno 30 studenata u svim navedenim dvopredmetnim kombinacijama. Završetkom preddiplomskog studija stječe se titula sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) sociologije, ili skraćeno univ. bacc. soc.

Naime, kako na cijelom prostoru istočno od Zagreba nije do sada bilo studija sociologije, svi studenti koji su željeli studirati sociologiju bili su prisiljeni odlaziti u druge krajeve Hrvatske, na druga sveučilišta, kako bi se realizirali u akademskom i profesionalnom smislu. Hrvatsko društvo je s tranzicijskim razdobljem zahvaćeno dubokim ekonomskim, socijalnim i kulturnim promjenama. Promjenama su zahvaćeni svi segmenti društva, što zahtijeva sustavna istraživanja i koncipiranje rješenja za koja će studij osposobljavati stručnjake. To se posebice odnosi na ruralna područja kao što su Slavonija, Posavina, Baranja i Srijem. Sama socijalna zbilja opravdava pokretanje studija sociologije, posebice na prostoru istočne Hrvatske.

Aktivnosti studenata

Na Filozofskom fakultetu Osijek u akademskoj godini 2015./2016. odvijale su se brojne aktivnosti, pa su tako studenti Fakulteta sudjelovali na terenskoj nastavi u zemlji i inozemstvu, u suradnji s različitim institucijama. Studenti informatologije posjetili su Faculty of Computer Science iz Ljubljane, a studenti hrvatskog jezika i književnosti bili su na Filozofskom fakultetu u Pečuhu, na Hrvatskoj radioteleviziji i u Muzeju iluzija u Zagrebu, u Udruzi žena "Ivanečko srce" iz Koprivničkog Ivanca te u Šumarskom muzeju u Bošnjacima. Plesni klub "Broadway" Osijek pak posjetili su studenti pedagogije, vukovarske muzeje obišli su studenti povijesti, a studenti nakladništva posjetili su najveći sajam knjiga, Interliber u Zagrebu.

U akademskoj godini 2015./2016. provedeni su sljedeći projekti i prakse u koje su bili aktivno uključeni studenti: Glagoljaška večer(a) na Filozofskom fakultetu Osijek, snimanje i produkcija filma u Zuerichu, u Švicarskoj, te praksa studenata u knjižnici u Blatu na Korčuli i u Mostaru. Studenti (njih 115) sudjelovali su kao izlagači ili slušači na različitim studentskim te stručnim i znanstvenim konferencijama u zemlji i inozemstvu, samostalno ili sa svojim profesorima, i to u Zadru, Šibeniku, Rijeci, Zagrebu, Cresu, Galwayu (Irska), Vimeirou (Portugal), Sibiu (Rumunjska), Sarajevu (BiH), Canterburyu (Velika Britanija), Novom Sadu (Srbija), New Yorku (SAD), Ozdereu (Turska), Berlinu (Njemačka), Lyonu (Francuska) i Pragu (Češka). Na Filozofskom fakultetu u Osijeku također su organizirane dvije studentske konferencije: Šesti studentski filozofski simpozij "Filozofija u književnosti" (5. i 6. svibnja 2016.) te Međunarodni seminar studenata povijesti "History of the marginalized" od 11. do 16. srpnja 2016. godine.

(Alma Vančura, Željko Pavić, Dubravka Božić Bogović)

Studijski posjet Bruxellesu

Prof. dr. sc. Marija Omazić i viša lektorica Blaženka Šoštarić s Filozofskog fakulteta Osijek organizirale su studijski posjet studenata prevoditeljskog smjera Engleskog jezika i književnosti Europskoj komisiji u Bruxellesu.

Studenti su sudjelovali u radu Foruma Translating Europe 27. i 28. listopada 2016. u organizaciji Europske komisije, Glavne uprave za prevođenje (Directorate General for Translation, DGT). Forum je bio posvećen prevoditeljskim alatima i tehnologijama. Na Forumu su govorili predstavnici DGT-a, korisnici prevoditeljskih tehnologija, nastavnici, studenti, istraživači, kao i proizvođači alata, koji su iznijeli svoja iskustva i podijelili svoje viđenje kako prevoditelji mogu napredovati u svom poslu prihvaćajući nove tehnologije. Nakon završetka Foruma, 28. listopada, studentima su organizirana predavanja i posjet hrvatskom Odjelu DGT-a u Bruxellesu. Na Odjelu su ih primili načelnica službe Mirna Zelić Pokaz, voditeljica hrvatskog odjela Natalija Lujo i prevoditeljice. Studenti su se upoznali s organizacijom i metodama rada, politikom i postupkom zapošljavanja prevoditelja, mogućnostima stručne prakse i pripravništva, prevoditeljskim i terminološkim alatima i natječajima za vanjske prevoditelje. U okviru predavanja studenti su imali priliku razgovarati s prevoditeljima o njihovim iskustvima i svakodnevnom radu. Dobili su i niz korisnih jezičnih savjeta, kao i savjeta o planiranju i razvoju karijere koji će im pomoći u boljem snalaženju na tržištu rada.

(Marija Omazić)

Možda ste propustili...