Učionica
POLJOPRIVREDNI FAKULTET U OSIJEKU ORGANIZIRAO 52. HRVATSKI I 12. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Više od 400 agronoma i pripadnika srodnih struka okupilo se u Dubrovniku
Objavljeno 13. ožujka, 2017.

Poljoprivredni fakultet u Osijeku organizirao je 52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma. To tradicionalno okupljanje agronoma i srodnih struka održano je od 11. do 17. veljače 2017. u Valamar Lacroma hotelu u Dubrovniku.

Na simpoziju je sudjelovalo oko 400 sudionika iz Hrvatske i iz više od trideset zemalja svijeta. Usmeno i posterima prezentirano je 289 priopćenja, koja su u obliku sažetaka ili cjelokupnih radova prikazana u zbornicima, što su sudionicima bili dostupni na USB sticku. Prvoga dana pozdravnim riječima skupu su se obratili: u ime organizatora prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a u ime suorganizatora iz Balkan Environmental Association izv. prof. dr. sc. Siniša Ozimec, voditelj ureda te međunarodne znanstvene asocijacije pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U ime grada domaćina i Dubrovačko-neretvanske županije skup su pozdravili povjerenica Vlade RH za grad Dubrovnik Nada Medović te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. U ime resornoga ministarstva sudionike je pozdravio i skup proglasio otvorenim ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Medijski pokrovitelji bili su HRT, Društvo agrarnih novinara Hrvatske i Agroglas, a sponzori Veleposlanstvo Države Izrael u Hrvatskoj, Žito grupa d.o.o., Osatina grupa d.o.o. i Agro Fructus grupa d.o.o.

Prvoga dana održana su plenarna izlaganja o aktualnom stanju i problemima poljoprivrede u Hrvatskoj i svijetu te okrugli stol "Sredstva europskih fondova za ruralni razvoj – perspektive razvoja hrvatske poljoprivrede". Također, Žito grupa d.o.o. iz Osijeka predstavila je paletu novih suhomesnatih proizvoda s oznakom ''Dobro", a obiteljska poljoprivredna gospodarstva, lokalna akcijska grupa i savjetodavna služba s područja Dubrovačko-neretvanske županije predstavili su poljoprivrednu proizvodnju i autohtone proizvode toga područja. U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije u okviru skupa održana je manifestacija "Doručak s hrvatskih farmi", na kojem su bili posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh. Sudionike iz Hrvatske i inozemstva oraspoložio je koncert renomirane klape Kaše iz Dubrovnika. Posljednjega dana skupa sudionici su bili na stručnom izletu u Konavlima, gdje su obišli tri vinarije i kušali tradicijske proizvode konavoske kuhinje.

Na kraju skupa doneseni su zaključci koji sublimiraju i rekapituliraju prethodnih nešto više od pola stoljeća znanstvenoga i stručnoga rada u poljoprivredi s vizijom za sljedeće razdoblje i susrete s novim izazovima.

(Tihomir Florijančić)

Rad simpozija u devet sekcija

Rad simpozija odvijao se u devet sekcija:

1. Agroekologija, ekološka poljoprivreda i zaštita okoliša

2. Agroekonomika i agrosociologija

3. Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo

4. Povrćarstvo, ukrasno, aromatično i ljekovito bilje

5. Ratarstvo

6. Ribarstvo, lovstvo i pčelarstvo

7. Stočarstvo

8. Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo

9. Poljoprivredna tehnika.

Suorganizatori i sudionici

Uz brojne suorganizatore iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, pokrovitelji su bili Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Međunarodnom karakteru i legitimitetu skupa pridonijele su tri međunarodne znanstvene asocijacije: Balkan Environmental Association (B.EN.A) sa sjedištem u Solunu u Grčkoj, European Society of Agricultural Engineers (EurAgEng) sa sjedištem u Bedfordu u Velikoj Britaniji te European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG) iz Njemačke. Profesionalnu potporu organizatoru i ove je godine pružila agencija Dubrovnik Sun.

Možda ste propustili...