Učionica
EKONOMSKI FAKULTET U OSIJEKU PARTNER INICIJATIVE PRIVATNOG SEKTORA ZA MLADE EBRD-A I HUP-A

Tjedan inicijative privatnog sektora za mlade
Objavljeno 13. ožujka, 2017.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prepoznale su važnost studentske stručne prakse i odgovornost institucija za neusklađenost znanja i vještina mladih ljudi i potreba na tržištu rada. Stoga je pokrenuta Inicijativa privatnog sektora za mlade (PSYI) u suradnji s privatnim tvrtkama, profesionalnim udrugama i akademskim institucijama.

Predstavljanje Inicijative privatnog sektora za mlade započelo je 8. prosinca 2016. na III. Susretu znanosti i gospodarstva na Ekonomskom fakultetu, s krovnom temom "Izazovi mladih na tržištu rada – vizija Slavonije, Baranje i Srijema". Direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, Vedrana Jelušić Kašić, održala je pozvano predavanje, a slijedila je panel-rasprava u kojoj su sudjelovali: Denis Sušac (direktor/suvlasnik MONO d.o.o. i predsjednik HUP-a Osijek), Andrea Božić (voditeljica Edukacijsko-komunikacijskog centra u tvrtki Saponia d.d.), Iva Iličić (voditeljica odjela HR-a u nastajanju, Spin Valis d.d. i EFOS-HUP praktikantica 1. generacije), Sanja Maciček (studentica Pravnog fakuteta Osijek, praktikantica) te Tihana Perković (EFOS-HUP praktikantica 3. generacije). Osim zanimljivog programa i panel-rasprave održanp je i predstavljanje aplikacije za studentske stručne prakse, koju su, uz mentoricu Marijanu Zekić Sušac (Ekonomski fakultet u Osijeku) i mentora Ivana Weilera (Inchoo d.o.o.), predstavili studenti Denis Rajić i Filip Mikić. Organizatori i moderatori bili su Nataša Drvenkar (predsjednica Povjerenstva za studentske stručne prakse, Ekonomski fakultet u Osijeku) i Ivan Sarić (pravni savjetnik, HUP Osijek). Predstavljanje Inicijative nastavljeno je u tjednu od 6. do 9. veljače 2017. u šest hrvatskih gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli i Varaždinu. Nakon inicijalnog predstavljanja u prosincu, u Osijeku je 7. veljače 2017. održana radionica "Train The Coatch" (People 1st, Velika Britanija) – treninga za mentore u tvrtkama, na kojoj su sudjelovali brojni predstavnici tvrtki iz regije. Nastavak suradnje bio je krajem veljače, kada su studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku iskazivali interes za to u kojoj bi tvrtki u pet županija regije htjeli obavljati studentsku stručnu praksu. Nakon toga bit će formirane rang-liste i dodjeljivanje praktikantskih mjesta do kraja ožujka.

(Nataša Drvenkar)

Pioniri suradnje - osječke institucije

Pioniri ove suradnje upravo su dvije institucije iz Osijeka: HUP - Regionalni ured Osijek i Ekonomski fakultet u Osijeku. Naime, još prije tri godine te su dvije institucije pokrenule pilot-projekt studentskih stručnih praksi, koji je rezultirao organiziranjem više od 150 praktikantskih mjesta u više od 70 partnerskih tvrtki u pet županija slavonsko-baranjske regije. Mnogi su studenti preko studentske stručne prakse, a koja je dobrovoljna, u vrijeme kada studenti nemaju studentske obaveze, pronašli put do novog zaposlenja i prikupljanja vrijednih znanja i vještina potrebnih za buduće zaposlenje.

Možda ste propustili...