Učionica
ZA POTPORU PROJEKTU DOC. DR. SC. STELE JOKIĆ ODOBRENA 61.000 KUNA

Projekt "Razvoj visoko-vrijednih proizvoda na bazi ekstrakata ljekovitog bilja"
Objavljeno 13. ožujka, 2017.

B rojna istraživanja potvrđuju da ljekovito bilje, kao i njihovi ekstrakti, mogu pridonijeti prevenciji i liječenju mnogih oboljenja kod čovjeka, jer sadrže brojne biološki aktivne tvari. Cilj je ovoga projekta da ljekovite biljne vrste koje su do sada uglavnom korištene u obliku čajeva, tinktura ili kapi, dobiju jedan sasvim novi farmaceutski ili kozmetički oblik.

U sklopu projekta istražuje se devet biljnih vrsta: vrijesak (Satureja montana), anđelika (Angelica archangelica), konopljika (Vitex agnus-castus), lavanda (Lavandula officinalis), smilje (Helichrysum italicum), rutica (Ruta graveolens), kokotac (Melilotus officinalis), kadulja (Salvia officinalis) i kamilica (Matricaria chamomilla). Ispituje se utjecaj različitih suvremenih tehnika ekstrakcije na iskorištenje i sadržaj biološki aktivnih tvari u dobivenim ekstraktima ljekovitog bilja. Analize dobivenih ekstrakata provode se primjenom visokosofisticiranih kromatografskih tehnika (GC/MS, HPLC). Određuje se i biološko djelovanje dobivenih ekstrakata, te se isti inkorporiraju u odgovarajući novi proizvod s mogućnošću primjene u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

U istraživanju sudjeluje interdisciplinarni tim istraživača s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek (PTFOS), Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku, Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Kemijsko-tehnološkog fakulteta Split, uključujući i studente diplomskih studija s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Mostar, kao i doktoranda iz tvrtke John Bean Technologies AB iz Švedske. Do sada provedena istraživanja u sklopu projekta rezultirala su objavom šest znanstvenih radova u časopisima indeksiranim u WOS-u (od čega tri rada pripadaju kategoriji Q1). Ovim putem zahvaljujem Sveučilištu u Osijeku za financiranje projekta INGI-2015-5.

(Stela Jokić)

Gosti istraživači na projektu

U lipnju i srpnju 2016. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek u istraživanjima je sudjelovala i znanstvena novakinja Jelena Vladić s Tehnološkog fakulteta iz Novog Sada. Područje njezinog znanstvenog istraživanja su farmaceutska tehnologija i farmaceutska kemija. Bavi se biokemijskim i farmakološkim ispitivanjima ekstrakata ljekovitih biljaka, kao i njihovog antioksidacijskog, hepatoprotektivnog i antitumorskog djelovanja, u in vivo uvjetima. Uspješnu zajedničku suradnju s kolegama s PTFOS-a nastavlja u sklopu novoodobrenog bilateralnog projekta Hrvatska-Srbija. U srpnju i rujnu 2016. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek u istraživanjima je sudjelovao i prof. dr. sc. Igor Jerković s Kemijsko-tehnološkog fakulteta iz Splita, koji je do sada objavio 90 izvornih znanstvenih radova (Current Contents) s visokom citiranošću u bazama podataka.

Možda ste propustili...