Učionica
AKTIVNOSTI STUDENTSKOG SERVISA U 2017. I U IDUĆIM GODINAMA

Studentski servis planira uvesti elektronsko poslovanje, povećati dostupnost i proširiti tržište
Objavljeno 13. ožujka, 2017.

Studentski servis kao ustrojbena jedinica Studentskog centra Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku obavlja poslove posredovanja pri zapošljavanju redovitih studenata i druge aktivnosti u cilju poboljšanja i razvoja životnog i radnog standarda studenata, mogućnosti njihove dodatne zarade, odnosno poboljšanja materijalnih uvjeta studiranja.

Time pridonosi Studentskom centru, koji svojom djelatnošću osigurava studentima cjelovit i potreban standard prehrane i smještaja tijekom studiranja u sustavu visoke naobrazbe. U prošlom, 22. broju Sveučilišnog glasnika predstavljen je niz aktivnosti Studentskog servisa, koji je proveden u protekloj 2016. godini, a ovaj put najavljujemo daljnje predviđene aktivnosti koje bi tijekom 2017. i idućih godina trebale unaprijediti i poboljšati poslovanje Servisa.

To su redom:

Elektronsko poslovanje

Plan je povećati znanje i unaprijediti tehnologiju u načinu posredovanja, odnosno ubrzati tijek postupka administrativne realizacije kroz statuse Ugovora (izdan, obračunat, plaćen, isplaćen). Također, predviđeno je postupno pokrenuti elektronski oblik ispunjavanja i razmjene dokumenata, kao bolji i brži prijelazni administrativni odnos s naručiteljima i izvršiteljima posla.

Dostupnost – stalna, virtualna

Planirano je provesti do kraja pokrenute aktivnosti primanja zahtjeva poslodavaca za zapošljavanje studenata u sve dane tjedna kroz 24 sata te brzu objavu oglasa i uspostavu veze sa studentima u najbliže primjereno vrijeme.

Radno vrijeme – fizička dostupnost

Radno vrijeme treba prilagoditi sudionicima ugovornog odnosa: izvršiteljima posla, studentima, ali prije svega naručiteljima posla – poslodavcima. Dakle, treba se prilagoditi realnom sektoru. Plan je otvoriti izdvojeno radno mjesto Studentskog servisa (koji je, smješten u zgradi Studentskog centra u Istarskoj 5) u jednom od objekata Centra koji radi i poslije radnog vremena uprave. Prijedlog lokacije: zgrada novog studentskog doma u Ulici Petra Svačića.

Širenje tržišta studentskog rada – okolica

Na osnovnoj platformi facebook-stranice Studentski servis Osijek – Studentski centar u Osijeku treba otvoriti "zatvorene" grupe prema ciljanim mjestima iz bliže i dalje okolice - Vinkovci, Đakovo, Županja, Vukovar, Beli Manastir, Našice - te na taj način proširiti posredovanje i u tim mjestima. Drugim riječima, kontaktirati, reklamirati i prezentirati mogućnosti i pogodnosti i za studente i za poslodavce.

Širenje tržišta studentskog rada – Europska unija

Planirano je dijelove zakonske regulative, općih uvjeta poslovanja te mogućnosti i pogodnosti za poslodavca prevesti na engleski i objaviti i na internetskoj stranici Studentskog centra te na taj način stranim poslodavcima, kojih je iz dana u dan sve više, olakšati pristup i predstaviti ovu vrstu rada.

Novi poslovi – novi i stari poslodavci

Treba stalno pratiti stanje na tržištu rada te nalaziti poslove za koje nije propisan i potreban formalni stupanj obrazovanja, već iskustvo, praksa i motivacija. Valja naći i dogovoriti suradnju s novim potencijalnim davateljima povremenih poslova, no istodobno zadržati razinu poslovanja s dosadašnjim partnerima. Također, treba obnoviti vezu s poslodavcima koji su s nama prestali poslovati, kao i ispitati koji su razlozi za to ili koji su razlozi za smanjenje poslovanja kod nekih.

Kompatibilnost baze podataka

Plan je sustavno raditi na izradi baze podataka studenata-članova servisa s upisom njihovih fakulteta, znanja, vještina, iskustava, želja i drugih elemenata bitnih za rad. Nakon toga planirano je izraditi obrazac za poslodavca ispunjavanjem kojega bi se elektronski povezali s bazom podataka studenata te povezali one s najviše dodirnih točaka.

Poštanske pošiljke

Slijedom navedenih aktivnosti valja smanjiti troškove poštanskih usluga i troškove papirnog uredskog materijala.

(Tihomir Milinović)

Djelatnost posredovanja Servisa

Djelatnost posredovanja Studentskog servisa jest prije svega obrada studentskog rada i pronalaženje studentskih poslova koji studentima daju priliku da zarade te na taj način neposredno, svojim radom i trudom, dođu do novčanih sredstava koja im omogućuju bolji standard studiranja i života općenito. Uz njih i svi ostali redoviti studenti imaju posrednu korist kroz redovito korištenje usluga smještaja ili prehrane, ali i kroz ulaganja u povećanje i poboljšanje standarda prehrane i smještaja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike