Učionica
PROGRAMSKI SUSTAV ANSYS PRIMJENJUJE SE NA SVEUČILIŠTU JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

ANSYS – globalni lider u provedbi inženjerskih simulacija
Objavljeno 13. ožujka, 2017.

U današnjem modernom i tehnološki visoko razvijenom svijetu od svakog se novog proizvoda zahtijeva da bude bolji, kvalitetniji, pouzdaniji, izdržljiviji i slično te je stoga u ostvarivanju tih ciljeva nužno što točnije predvidjeti ponašanja proizvoda prije njihove buduće upotrebe.

Takvo predviđanje moguće je ostvariti testiranjem, odnosno eksperimentom, međutim provedba eksperimenta često je skupa, a osim toga i vremenski i tehnološki zahtjevna. Zbog toga se inženjeri posljednjih godina, zahvaljujući razvoju računalne tehnologije, sve više koriste inženjerskim simulacijama u procjenama ponašanja i dizajniranju novih proizvoda.

Računalni program ANSYS predstavlja globalnog lidera na planu provedbe inženjerskih simulacija. Njegov rad implementiran je u gotovo svim visoko tehnološkim procesima i stvaranjima, počevši od najsloženijih vezanih uz svemirska istraživanja, preko simulacija u zrakoplovnoj ili automobilskoj industriji, u računalnoj i mobilnoj tehnologiji, ali isto tako u impozantnim graditeljskim dostignućima poput visokih zgrada ili mostova. ANSYS nudi velike i raznolike mogućnosti kod provedbe simulacija, predviđajući očekivano ponašanje i dajući rješenja kod najsloženijih problema. Provedbom simulacija analiziraju se i optimiziraju budući proizvodi, procjenjuje njihov rad i vijek trajanja, čime se i prije izvedbe prototipa proizvoda štedi vrijeme i novac. Tako dizajniranim proizvodima daje se i određeni jamac da će bez greške funkcionirati u službi korištenja.

Zbog sistematičnih razloga ANSYS je podijeljen na nekoliko podjedinica s pomoću koji pokriva gotovo sva područja inženjerske djelatnosti. Tako podsustav za analizu fluida omogućuje simulaciju protoka tekućina, prijenosa topline, analizu oblika s aspekta aerodinamike, interakcije i miješanje fluida i drugo. Podsustav za konstrukcije nudi mogućnost primjene kod analize nosivosti konstrukcija, procjene trajnosti, optimizacije, analize čvrstoće krutih tijela, dinamike konstrukcija, vibracija i drugo. Podsustav za elektrotehniku nudi mogućnost analize rada antena, niskofrekvencijske elektromagnetike, elektromotora i drugo. Osim navedenih, postoji i čitav niz drugih podsustava čija međusobna kompatibilnost omogućuje inženjerima predviđanje, dizajniranje i optimiziranje budućih proizvoda na jednom mjestu, odnosno unutar jednog računalnog programa.

Od sljedećih nastavnih semestara ANSYS će biti i zastupljen u nastavi, instaliran u računalnim učionicama pojedinih fakulteta, kako bi se i studenti upoznali s ovim iznimno korisnim i kvalitetnim programskim paketom.

(Mario Jeleč, Krešimir Pavelić)

Praktične primjene programa u nastavi

ANSYS kao programski paket trenutno je instaliran na Građevinskom fakultetu Osijek, na Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informacijske tehnologije (FERIT) Osijek i Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu. Osim primjena u istraživačkim namjenama, pojedine komponente su više ili manje zastupljene na određenim sastavnicama sveučilišta. Tako se Mechanical komponente programa intenzivno koriste na Građevinskom i Strojarskom fakultetu, a Electrical na FERIT-u. Medicinski i Strojarski fakultet vjerojatno će biti zainteresirani i za komponente vezane uz mehanike fluida.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike