Učionica
ZNAČAJNE OSOBE VEZANE UZ SVEUČILIŠTE U OSIJEKU

Prof. dr. sc. Dražen Barković, professor emeritus
Objavljeno 13. ožujka, 2017.

Vezani članci

ZNAČAJNE OSOBE VEZANE UZ SVEUČILIŠTE U OSIJEKU

Prof. dr. sc. Branko Babac (1939. - 2012.), professor emeritus

Prof. dr. sc. Dražen Barković, professor emeritus, rođen je 3. travnja 1941. u Osijeku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Maturirao je u gimnaziji u Osijeku. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1967. godine.

Kao student izabran je za demonstratora iz predmeta "Matematičke metode u ekonomskoj analizi", kod prof. dr. Ljubomira Martića. Diplomirao je 1967. s temom rada "Jedan problem transporta rješavan linearnim programiranjem". Od 1967. stalno je zaposlen na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, i to najprije kao asistent iz predmeta "Matematičke metode u ekonomskoj analizi", a kasnije (1975.) kao predavač. Akademski stupanj magistra ekonomskih znanosti stekao je 1977. godine na Ekonomskom fakultetu u Subotici na poslijediplomskom studiju Organizacija i rukovođenje poduzećem, obranivši temu "Istraživanje primjene operacijskih metoda u cilju planiranja propagandnih medija", kod mentora prof. dr. Fedora Rocca s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Doktorsku disertaciju pod naslovom "Kvantitativne metode u analizi uvođenja novog proizvoda", obranio je 1981. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, kod mentora prof. dr. Tibora Karpatija. Iste godine postaje docent na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, zatim 1984. godine izvanredni profesor na užem znanstvenom području Operacijskih istraživanja koja je već 1975. uveo u nastavni program Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Uslijedili su izbori u zvanja redovitog profesora 1987. te 1998. godine u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju. Tijekom svog pedagoškog, stručnog i znanstvenog rada profilirao se u predmetima ekonomskog sadržaja koji se temelje na kvantitativnim metodama.

Sudjelovao je na više od 50 znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu, objavio je 150 radova u publikacijama s međunarodnom i domaćom recenzijom, autor je brojnih sveučilišnih udžbenika i znanstvenih monografija iz područja svog znanstvenog interesa i mentor brojnih doktorskih disertacija, magistarskih radova i specijalističkih završnih radova. Prof. dr. sc. Dražen Barković obavljao je važna zaduženja od kojih posebno treba istaknuti dugogodišnji mandat u Matičnom povjerenstvu, kao zamjenik predsjednika Sveučilišnog savjeta Sveučilišta u Osijeku (2005.). U više je navrata bio voditelj katedre na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te voditelj poslijediplomskih studija – magistarskog znanstvenog, poslijediplomskog specijalističkog i sveučilišnog (doktorskog) studija pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku, sve do odlaska u mirovinu. Sa svojim dugogodišnjim njemačkim kolegom prof. dr. sc. Bodom Runzheimerom, znanstveni je urednik međunarodnog zbornika "Interdisciplinary Management Research", koji je indeksiran u međunarodno priznatim bazama podataka (WOS i druge).

Tijekom dugogodišnjeg rada u akademskoj zajednici prof. dr. sc. Dražen Barković primio je nekoliko priznanja od kojih je najvrednija Povelja počasnog građanina Pforzheim University of Applied Sciences u suradnji s njemačkim partnerima.

Počasno znanstveno-nastavno zvanje professor emeritus prof. dr. sc. Draženu Barkoviću, redovitom profesoru u trajnom zvanju u mirovini Ekonomskog fakulteta u sastavu Sveučilišta u Osijeku, Senat je dodijelio 5. ožujka 2012. godine, zbog iznimnoga znanstvenog rada u znanstvenom području Društvenih znanosti, znanstvenom polju ekonomije, kojim je ostvario izniman doprinos u razvoju znanstvenog područja Društvenih znanosti, posebice znanstvenog polja ekonomije u RH i unaprijedio je znanstveno-nastavnu djelatnost na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i znanstveno-nastavnu djelatnost Sveučilišta u Osijeku.

Prodekan, dekan i prorektor

Prof. dr. sc. Dražen Barković 1991. godine izabran je za prodekana Ekonomskog fakulteta u Osijeku, a kasnije, 1991. i 1992. godine, bio je i vršitelj dužnosti dekana. Na dužnost prorektora za znanost, tehnologije i međunarodnu suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku izabran je 2005. godine za mandatno razdoblje od četiri godine, a zatim je u drugom mandatu obnašao dužnost prorektora za financije i poslovanje sve do odlaska u mirovinu, 30. rujna 2011. godine.

Možda ste propustili...