Regija
NIŠTA OD VELIKOG POSLA U GUNJI

Neće zbrinjavati dubrovački otpad
Objavljeno 13. ožujka, 2017.

GUNJA

Dubrovačka Čistoća krajem prošle godine objavila je neobvezujući javni poziv za ponuditelje koji su spremni prihvatiti dubrovačko smeće, jer se njihovo odlagalište treba zatvoriti najkasnije do 30. travnja.

Pali na drugom natječaju

Valjanu i potpunu dokumentaciju poslala je jedino Općina Gunja ponudivši cijenu od 350 kuna po toni, bez PDV-a. Dan nakon isteka roka stigla je i dokumentacija varaždinske tvrtke CIOS MBO, po cijeni od 550 kuna po toni, bez PDV-a. Cijelo vrijeme govorilo se o Gunji kao najizglednijem rješenju, a i procjene su govorile da će trošak prijevoza otpada iz Dubrovnika u Slavoniju, preko BiH, i njegovo odlaganje dostići 23,7 milijuna kuna u 2017. godini. Otpad se trebao dopremati kamionima preko graničnog prijelaza Županja. Od toga iznosa Gunji bi išlo nešto više od 8,5 milijuna kuna. No, na novom obvezujućem natječaju, raspisanom početkom veljače, na koji se, doznajemo od načelnika Hrvoja Lucića, javilo devet ponuđača, Gunja je zakinuta i ostala je bez unosnog posla. Odabrana je ponuda komunalne tvrtke iz Oroslavja. Gunjanci su dubrovačkoj Čistoći odmah uputili prigovor, a spremni su koristiti i druga pravna sredstva kako bi dokazali da je njihova ponuda jedina udovoljavala traženim uvjetima.

- Obrazloženje je da ne posjedujemo građevinsku dozvolu, što nije točno. Odlagalište posjeduje sve potrebne dozvole i potpunu dokumentaciju, a o poštivanju rokova dostave prijave i svim pojedinostima postoji pisani trag, sve imamo crno na bijelo i nećemo odustati. Kapaciteta na odlagalištu imamo, ono će se zatvoriti u predviđenom roku, popunili mi njega ili ne. Uređeno je prema najvišim europskim standardima zaštite okoliša. Šteta je ne iskoristiti priliku, jer s tim bismo novcem u Gunji mogli mnogo toga napraviti - kaže Lucić.

Kriva oporba?

Zbog takvog raspleta događaja proziva lokalnu oporbu. Smatra da je oduka Dubrovčana posljedica hajke koju su oporbenjaci pokrenuli po društvenim mrežama i medijima prijeteći prosvjedima i blokadom ceste.

- Izgubili smo posao vrijedan milijun eura plus PDV! Bogatom Oroslavju taj dodatni izbor prihoda treba, a siromašnoj općini Gunja ne treba! Na naše odlagalište već primamo otpad iz Vrbanje i Drenovaca po cijeni od 100 kuna za tonu plus PDV, a ovdje je riječ o 350 kuna plus PDV! Ali dubrovački otpad očito nije dovoljno dobar za naše odlagalište - sarkastičan je Lucić. Naime, ideji dovoza smeća iz Dubrovnika u Gunju usprotivio se gunjanski HDZ koji je predlagao raspisivanje referenduma i tražio održavanje tematske sjednice Vijeća.

Mogući dovoz smeća iz Dubrovnika u Gunju nezaobilazna je tema među mještanima, mišljenja su podijeljena, no većina ih se ipak protivi.

- To bi samo bio dodatan razlog da ljudi bježe iz Gunje - poručuje Sanela. I njena sumještanka Amira smatra da će im smeće donijeti samo još više komaraca i raznih buba zbog kojih su brojni Gunjanci nakon poplava završili u ambulanti.

Pojedini, pak, u dovozu smeća ne vide ništa loše i podupiru nastojanja lokalnih čelnika.

– Trebamo iskoristiti priliku i zbrinuti otpad, ako već imamo uređeni deponij i slobodan kapacitet. To nam ni na koji način ne može naštetiti, niti ugroziti zdravlje, jer se smeće zbrinjava u kasetama i prema najvišim ekostandardima - kaže Gunjanac Ivan. Njegova sumještanka Marija žali što se svaka inicijativa u Gunji dočekuje “na nož”.

– Ne možemo napredovati ako u svemu tražimo samo nešto negativno. Trebamo stati na loptu i krenuti naprijed. Ja osobno nisam protiv dovoza otpada - zaključuje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Gunjanci su dubrovačkoj Čistoći odmah uputili prigovor, a spremni su koristiti i druga pravna sredstva

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike