Zdravlje
REZISTENTNI MIKROBI

Superbakterije u eu ubiju 25.000 ljudi godišnje
Objavljeno 13. ožujka, 2017.

Superbakterije otkrivene kod ljudi, životinja i u hrani diljem Europske unije predstavljaju "alarmantnu" opasnost za javnost i zdravlje životinja nakon što su razvile otpornost na najčešće korištene antibiotike, upozorili su stručnjaci. U izvješću o otpornosti mikroba koje su napisali Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) navodi se da godišnje oko 25.000 ljudi umre od tih bakterija u Europskoj uniji.

Otpornost na lijekove potaknuta je pogrešnim i prekomjernim korištenjem antibiotika što potiče bakterije da se mijenjaju kako bi preživjele i stvorile nove načine da se bore protiv lijekova. Izvješće je istaknulo da je otpornost salmonele - koja može izazvati vrlo teške infekcije konzumacijom zaražene hrane, na mnogo antibiotika vrlo visoka diljem EU-a. Mike Catchpole, vodeći znanstvenik u ECDC-u, kaže kako je posebno zabrinut što neki česti sojevi salmonele kod čovjeka pokazuju vrlo visoku rezistenciju na brojne antibiotike. Otpornost na antibiotike karbapeneme, koji su često posljednja linija obrane za pacijente zaražene superbakterijama otpornima na druge vrste antibiotika, otkrivena je prvi put kod životinja i u hrani, iako vrlo rijetko. Prema izvješću rijetki slučajevi otpornosti otkriveni su i kod bakterije E. colli kod svinja i u svinjetini.

Otpornost na kolistin, još jedan antibiotik iz reda 'posljednje obrane', otkrivena je u vrlo malo slučajeva kod infekcije salmonelom i E. colli kod svinja i stoke.

Marta Hugas, voditeljica jedinice EFSA za biološku opasnost i kontaminaciju, kazala je kako se uočavaju zemljopisne varijacije pa je na sjeveru i zapadu Europe niža razina rezistencije bakterija, dok je na jugu i istoku Europe veća vjerojatno zbog pogrešne i prekomjerne upotrebe antibiotika.Hina

Najčitanije iz rubrike