Objavljeno 13. ožujka, 2017.
Kada sam bila dijete, obožavala sam crtati palme, puste otoke i kokosove orahe. Jednog dana tata je došao kući s tim famoznim plodom u ruci. Mome oduševljenju nije bilo kraja, a ni moje sestre nisu ostale ravnodušne. Skupili smo se svi oko toga oraha i gledali u njega sa zanimanjem. Pojma nismo imali što i kako s njim. Tada nisam ni slutila da će mi u dalekoj budućnosti taj plod itekako biti stalni gost u kuhinji!
Kokos je izvrstan za osobe intolerantne na mliječne proizvode te je odlična alternativa za pšenično brašno zbog visokog udjela vlakana. Kokosovo brašno ne sadržava gluten, ni fitinsku kiselinu i cijanid. Poseban je jer sadržava laurinsku kiselinu, koja se nalazi u majčinu mlijeku. Aktivira imunitet, odličan je antioksidans te štiti i poboljšava probavu. Kažu da je mastan, on to doista jest, ali sadržava dobre zasićene masne kiseline koje se pretvaraju u energiju. Nedostatak je jedino što ne sadržava kalcij, kao ostali mliječni proizvodi.
Kokosove ljuskice i brašno
Često griješimo misleći da su kokosove ljuskice, na koje smo navikli, isto što i kokosovo brašno. No jedno s drugim nema veze. Ljuskice su mnogo masnije i intenzivnog okusa, a pravo kokosovo brašno bez ikakva je okusa. Cijena pravog brašna je oko 50 kuna za 300 grama. Rijetko ga se može naći u prodaji na našem tržištu. Najčešće se kupuje online. Kokosove ljuskice nemaju moć povezivanja pa će recepti u koje ide pravo brašno biti neuspješni ako ga pokušamo nadomjestiti ljuskicama.
Tajanstveno kokosovo vrhnje
Prije nekoliko godina, kada sam počela svoju prehranu, često bih u receptima naletjela na kokosovo vrhnje. Točnije, išlo je ovako: “Dodajte dvije žlice kokosova vrhnja – to je ono što se skupi na vrhu mlijeka u kantici.” Podosta mi je vremena trebalo da pronađem tu tajanstvenu kanticu s vrhnjem. Nije to ono klasično vrhnje, znatno je masnije i kompaktnije, ali je odličan dodatak desertima ili namazima.
Sve što nam je potrebno svježi je plod kokosova oraha, nekoliko žlica kokosova ulja i malo vode. Ljuskice mogu biti dobar nadomjestak za svježi plod u proizvodnji mlijeka. Ako okus mlijeka želite popraviti, dodajte malo mahune vanilije, meda i kokosova ulja. Osobno ne stavljam ništa osim ulja. Više mi odgovara neutralan okus.
Ana TOMŠIĆ BLAŽAN, nutricionistica
RECEPT
KOKOSOVO MLIJEKO
očistiti kokosov orah i narezati ga na nekoliko kriški. staviti u posudu s mlakom vodom i pustiti da stoji bar četiri sata. svakih sat vremena promijenite vodu. prebacite kokos u blender, dodajte 400 ml vode i miješajte dok se ne usitni. kroz gazu procijediti u staklenu bocu sa zatvaračem. tako spremljeno mlijeko u hladnjaku može stajati do sedam dana. kraće ako nema zaslađivača. ako pravite mlijeko od ljuskica, postupak je isti. potrebno nam je 200 g ljuskica i 8 dl vode.
KOKOSOVO BRAŠNO
Ostatke kokosa od mlijeka rasporedimo po plehu i sušimo u pećnici na 50 C.
KOKOSOV MASLAC
Potrebno nam je 200 g ljuskica, 3 velike žlice kokosova vrhnja i dvije žlice kokosova ulja. Sve sastojke miješamo u blenderu dok ne dobijemo glatku masu. Maslac čuvamo u staklenoj posudi s poklopcem.
Iz kućne radinosti
Kako većinu toga proizvodim sama, tako pravim i kokosovo mlijeko, maslac i brašno. Čini se kompliciranim, ali doista nije. Dobit ćete sjajan proizvod u koji ćete biti sigurni. O uštedi da i ne govorimo. Jedini je problem u proizvodnji popriličan nered u kuhinji. Ali je zanimariv kada se srce napuni srećom i ponosom zbog dobivenog rezultata.